За мнозина, борещи се с различни алергии, промяната в сезоните може да доведе до нещо повече от промяна на времето – тя може да предизвика набор от неприятни симптоми, включително кихане, кашляне, запушен нос и други. Въпреки че цветният прашец във въздуха е често срещан виновник, някои храни също могат да влошат алергичните реакции поради техните възпалителни свойства, нива на хистамин или имунни реакции.
Въпреки че няма лек за сезонните алергии, взимането под внимание на това, което включвате във вашето меню, може да помогне за справянето с възпалението и намаляването на симптомите. Като знаете кои храни да избягвате, това може да ви помогне да преживеете сезона на алергиите с по-малко проблеми.
6 храни, които влошават сезонните алергии
Ядки
Снимка: Pixabay
Алергиите към дървесни ядки са често срещани, но знаете ли, че сезонните алергии към дървесен прашец могат да ви направят по-чувствителни към определени ядки? Например хората с алергии към полени от бреза са по-склонни да имат алергични реакции към лешници и бадеми. Това е така, защото протеините в тези ядки са подобни на тези, открити в прашеца на брезовото дърво, причинявайки кръстосана реактивност.
Лайка
Снимка: Pixabay
Лайката се използва широко заради успокояващите си свойства, но може също така да предизвика алергични реакции при хора с анамнеза за тежки поленови алергии. Билката съдържа протеини, които могат да реагират кръстосано с прашеца на бреза, което води до алергични реакции като кожни обриви, респираторни проблеми или в редки случаи, анафилаксия. Дори висококачествените продукти от лайка, обозначени като „чисти“, могат да бъдат замърсени с цветен прашец, което допълнително увеличава риска от алергични реакции.
Плодове и зеленчуци
Снимка: iStock
Ако сте алергични към прашец от бреза, амброзия или тревен прашец, някои плодове и зеленчуци могат да предизвикат алергични реакции. Това се дължи на състояние, известно като синдром на орална алергия или синдром на поленова алергия към храна, при което имунната система бърка протеините в суровите плодове и зеленчуци за подобни протеини в полените. Резултатът е алергична реакция, варираща от лека до тежка. В зависимост от това към какъв прашец сте алергични, ето какво трябва да избягвате:
► Прашец от амброзия – банани, краставици, диня, медена роса (секрет от насекоми), пъпеш и тиквички.
► Тревен прашец – домати, пъпеш, диня, медена роса и портокали.
► Прашец от бреза – праскови, круши, ябълки, сливи, моркови, целина, киви, кайсии и череши.
Въпреки това, не всеки с алергии към брезов прашец реагира на тези храни. Някои хора изпитват само леки симптоми, докато други може изобщо да не реагират. Но по време на пиковия поленов сезон чувствителността може да се увеличи, тъй като имунната система вече е повишена.
Пикантни храни
Снимка: Pexels
Въпреки че пикантните храни могат да помогнат за временно изчистване на синусите ви, те също могат да раздразнят тялото ви и да влошат симптомите на алергия. Пикантните чушки, като халапеньо, хабанерос и други люти чушки, съдържат капсаицин, съединение, което стимулира производството на хистамини. Това съединение може потенциално да влоши симптоми като сълзене на очите, хрема и усещане за парене в устните, устата или езика.
Алкохол
Много алкохолни напитки, включително бира, червено вино, пенливо вино и ферментирали и отлежали алкохоли, съдържат високи нива на хистамини, които могат да предизвикат възпаление и алергични реакции. При многоцентров анализ пиенето на алкохол е свързано със сенна хрема в сравнение с индивиди, които не пият алкохол. Хистамините, открити във виното, могат също да предизвикат отговор, подобен на сезонните алергии, като кихане, хрема и главоболие и потенциално да влошат вече съществуващи симптоми на алергия.
Снимка: iStock
Алкохолът също инхибира производството на диаминоксидаза – ензим, отговорен за разграждането на хистамина в тялото. Когато нивата му са намалени, тези на хистамина се повишават, което води до симптоми като назална конгестия, главоболие и кожни обриви. Освен това сулфитите (добавка в много вина) могат да предизвикат алергични реакции, включително респираторни проблеми и кожни реакции.
Млечни продукти
Връзката между млечните продукти и симптомите на алергия е сложна. Традиционните обсервационни проучвания може да покажат по-висок риск от сенна хрема при хора, които пият мляко, но генетичното изследване показва обратното.
Снимка: iStock
Има много непотвърдени научно доказателства относно консумацията на млечни продукти и симптомите на алергия – производството на слуз и кихането са основните нарушители – но са необходими повече изследвания, за да се определи дали млечните храни са защитни или вредни за страдащите от сезонни алергии.
Някои богати на млечни продукти храни като кисело мляко и отлежало сирене могат да съдържат хистамини, които могат да предизвикат алергична реакция при чувствителни индивиди.