IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 храни, които помагат при сезонни алергии

17 май 2024 10 30

Как да се борите с досадните симптоми

Снимка: iStock

Снимка: iStock

След като пролетта най-накрая пристигна, много от нас излизат навън, за да се насладят на по-топлото време и красивите цъфтящи цветя на сезона. И докато зеленината и градините несъмнено са прекрасни, те често могат да предизвикат каскада от неприятни симптоми на алергия. Сърбящите очи и запушените уши, нос и гърло се комбинират, за да ви накарат да се почувствате абсолютно нещастни по време на разгара на пролетния сезон.

И докато винаги трябва да посещавате вашия лекар за нови или влошаващи се симптоми на алергия, има някои домашни средства, които могат да смекчат някои от най-лошите ефекти на състоянието. Сред най-лесните от тези средства за защита е просто умишленият избор на храна.

Тук ще се потопим в хранителните вещества и храните, за които е установено, че подпомагат облекчаването на симптомите на алергия, така че да започнете да се чувствате по-добре по-бързо.

Как започват алергичните симптоми

Симптомите на сезонна алергия като драскане в гърлото, сълзене на очите и запушен нос са причинени от реакцията на имунната система към неща в околната среда, най-вече цветен прашец. Когато възникне алергична реакция, специфичен тригер кара тялото да има възпалителен отговор. На свой ред се освобождават определени химикали, като хистамини, за да се опитат да върнат тялото към хомеостаза и да ускорят изцелението. Въпреки това, тези химикали също водят до дразнещите симптоми, които всички свързваме с алергиите.

Хранителни вещества, които помагат при облекчаване на алергия

Въпреки че все още се появяват изследвания в тази област, имаме доста доказателства, които ни насочват към някои решения, базирани на храни. Някои проучвания показват, че консумацията на храни с високо съдържание на хранителни вещества, които успокояват имунната система и намаляват възпалението, може да помогне за минимизиране на досадните симптоми на алергия.

сезонна алергия,

Снимка: iStock

Само някои от тези хранителни вещества включват витамин С, омега-3 мастни киселини, определени растителни съединения и пробиотици. Всички те действат като антиоксиданти в тялото, за да помогнат за намаляване на възпалението и да поддържат имунния отговор.

Витамин С

Действайки като антихистамин, витамин С помага за понижаване на нивата на задействащи хистамини причини, свързани със симптоми на алергия на горните дихателни пътища като сърбеж в очите, ушите и гърлото и запушен нос. Проучване от 2023 г. подкрепя тези констатации, разкривайки, че този микронутриент може да помогне за отпускане на мускулите на дихателните пътища за още по-голямо облекчение. Междувременно то установи, че консумацията на витамин С е обратно пропорционална на симптомите на алергия. Храните с високо съдържание на витамин С включват ягоди, домати, броколи, цитрусови плодове и брюкселско зеле.

Омега-3 мастни киселини

Изследванията показват, че силата на омега-3 мазнините за борба с възпалението може да повлияе положително на симптомите на алергия чрез успокояване на имунната система. Проучване от миналата година също установи, че добавянето на омега-3 мастни киселини е свързано с подобрено здраве на белите дробове – обещаваща полза за задръстванията в гърдите, които често съпътстват симптомите на алергия. Освен това, макар и по-старо, проучване от 2005 г. показва намален риск от алергична чувствителност с увеличаване на храни с омега-3 мазнини. Тук полезните храни включват мазни риби като сьомга, скумрия, аншоа и сардини, както и растителни източници като орехи, семена от чиа и лен. 

Растителни съединения

Като често пренебрегвана група от микронутриенти, растителните съединения са биоактивни молекули, които струват теглото си в злато, когато става въпрос за ползи за здравето, включително облекчаване на алергии. Три растителни съединения, за които е установено, че са особено ефективни в това отношение, включват бромелаин, кверцетин и куркумин.

Бромелаинът, често срещан ензим, намиращ се в ананаса, е свързан с антиалергична активност, помагайки за намаляване на алергичната чувствителност. Изследванията също така свързват кверцетина с подобреното облекчаване на алергията, особено за сезонни алергични причинители като цветен прашец. Кверцетинът може да се намери в храни като зеле, череши, цитрусови плодове, ябълки, чай, лук, каперси, червени боровинки и какао на прах. И накрая, установено е, че активната съставка на куркумата – куркуминът – подобрява назалните симптоми при алергичен ринит, както и регулирането на възпалението, като и двете са изключително полезни при борбата с алергиите.

Пробиотици

И накрая, въпреки че технически не са хранително вещество, пробиотиците са друго страхотно допълнение към режима за облекчаване на алергии у дома. Това са здравословни бактерии, които помагат за увеличаване на броя на популациите в микробиома на червата, група от трилиони микроорганизми, намиращи се предимно в дебелото черво. Микробиомът играе огромна роля в цялостния имунен отговор на тялото, добър знак за онези от нас, които се борят с алергии. Всъщност преглед от 2018 г. установи, че пробиотиците потенциално лекуват и предотвратяват симптоми на алергия. Богатите на пробиотици храни включват кисело мляко, кефир, кисело зеле, мисо паста, комбуча, кимчи, темпе и извара.

8 храни за борба с алергичните симптоми

Имайки предвид тези хранителни вещества, има толкова много вкусни храни, към които можем да се обърнем по време на разгара на сезона на алергиите за облекчение. Ето нашите осем избора:

Мед

мед от

Снимка: iStock

Когато става въпрос за сезонни алергии, местният суров мед може да бъде супер ефективен за лечение на симптоми и потенциално предотвратяване на повторната им поява. Това е така, защото той е мощна противовъзпалителна храна с изобилие от полезни растителни съединения. Изследванията също показват, че лепкавият подсладител предлага цялостно облекчаване на алергията, както и потискане на кашлицата. Освен това местният мед се произвежда чрез пчелно събиране на нектар и цветен прашец от растенията във вашия район, които много вероятно причиняват вашите симптоми. Въпреки че нектарът е това, което основно се превръща в мед, малки количества цветен прашец също могат да бъдат намерени в крайния продукт, което помага да действа като вид нежна терапия на експозиция за повишаване на вашата устойчивост срещу алергични причинители. Някои алерголози обаче казват, че трябва да се направят повече изследвания, за да се докаже, че местният мед може да помогне при алергии.

Джинджифил

джинджифилово масло

Снимка: iStock

Джинджифилът е изключително богат на борещия се с алергията кверцетин, който ви помага да излезете от сезонната борба по-бързо и по-лесно. Изследванията обаче също така установиха, че джинджифилът се справя с много от възпалителните маркери, водещи до алергии, като мастни клетки и цитокини, като допълнително подпомага лечението и превенцията на симптомите. Тази пикантна подправка е звездата на много азиатски ястия, печива, супи, яхнии и други.

Сьомга

сьомга istock

Снимка: iStock

Когато става дума за облекчаващи алергията храни, богати на омега-3, повечето хора веднага се сещат за сьомга – и има защо. Тази популярна розова риба е напълно заредена с омега-3, с над 100 процента от дневните ви нужди само в 100 грама. Независимо дали е на скара, печена на тиган, поширана или пържена, няма недостиг на рецепти и подправки, които красиво подчертават тази деликатна риба.

Ананас

ананас, плодове

Снимка: iStock

Като един от хранителните източници на бромелаин, ананасът е мощен избор при борбата със симптомите на алергия, тъй като е и с високо съдържание на витамин С. Този сладък, до известна степен тръпчив плод може да се добавя както към сладки, така и към солени ястия, включително печива, плодови салати, маринати, пържени картофи, печени ястия и други.

Лук

лук

Снимка: iStock

Докато много хора често не свързват лука с множество ползи за здравето, този зеленчук е един от най-добрите източници на кверцетин, който можете да намерите, което го прави фантастична храна за борба с алергиите. Също така се знае, че лукът е една от най-универсалните съставки в кухнята, служейки като ароматна основа за повечето супи, яхнии, тестени изделия, ястия с ориз, сосове, салатни дресинги и много други.

Куркума

куркума

Снимка: iStock

Както вече почти сигурно знаете, куркумата е богата на облекчаващото алергията растително съединение куркумин, което я прави чудесно средство, когато симптомите се появят. Тя е имуноподдържаща съставка, която може да помогне за справяне със сезонните симптоми на алергия чрез намаляване на възпалителния отговор на имунната система. Куркумата може да се смесва с топла вода, мед, джинджифил и лимон за най-добрата напитка за облекчаване на алергията или да се разбърква в супи, пържени картофи, дресинги, сосове и други.

Цитрусови плодове

цитрусови плодове

Снимка: Pixabay

Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрут, лимони и лайм са едни от най-известните източници на витамин С, достъпни за нас. Това ги прави отлични възможности за подпомагане на намаляване на интензивността на симптомите на всяко заболяване, включително алергии. Насладете се на тези ярки плодове като подхранваща закуска или добавени към чай, печива, салати, сосове, паста или домашно приготвен сок.

Пикантно кимчи

кимчи, ферментирали

Снимка: iStock

И накрая, имаме пикантно кимчи като последна пролетна храна за борба с алергиите. Кимчи е богато не само на пробиотици и кверцетин, но и на капсаицин, благодарение на лютите чушки или кайен, които съдържа. Капсаицинът е растително съединение, което действа като назален деконгестант, изчиствайки запушените синуси за по-бързо облекчение. Кимчи е супер вкусен сам по себе си като леко междинно хранене или добавен към пържен ориз, супа, яхнии или сосове.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари