IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9 причини, поради които не можете да спрете да кашляте

3 януари 2023 09 00

Дали вашата упорита кашлица е резултат от настинка, хронично състояние или нещо по-сериозно?

Istock

Istock

Ако кашляте от седмици, дори месеци, но не сте сигурни защо, може би вече сте се сдобили с хронична кашлица. Хроничната кашлица, обикновено е такава, която продължава повече от осем седмици. Хроничната кашлица има различни възможни причини като астма или алергии, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), прекомерно пушене, излагане на замърсен въздух и храносмилателни разстройства.

Ето повече за най-честите причини за хронична кашлица и какво можете да направите, за да се преборите с това състояние:

1. Астма и алергии

Астмата е хронично заболяване, което засяга белите дробове, причинява повтарящи се епизоди (известни като астматични пристъпи) на хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица през нощта или рано сутрин. Това е едно от най-честите заболявания, засягащи децата, но може да засегне и възрастни. Провокаторите на астма са различни за всеки, като всичко – от определени храни до цигарен дим и други въздушно-капкови дразнители, които предизвикват пристъпи. Идентифицирането и избягването на отключващите фактори (или поне минимизирането им) е ключова част от управлението на астмата.

А какво представлява алергичната астма?

Не е необходимо да имате астма, за да бъдете засегнати от въздушни дразнители. Много хора страдат от алергичен ринит, известен като сенна хрема, който причинява кашлица заедно с други симптоми като запушен нос и кихане. Честите причини за сенна хрема включват полени, прах и пърхот на домашни любимци.

Можете да определите дали кашлицата ви е причинена от алергии, като следите дали се появява и изчезва в определени ситуации. Ако кашлицата ви магически спре, когато влезете в климатизирана стая в сух ден, богат на полени, или се влошава всеки път, когато сте близо до котката на приятеля си, вероятно имате алергии. Ако не сте сигурни какво отключва вашата алергична кашлица, може да си направите кожен или кръвен тест за определяне на алергията.

2. Хронична обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е термин, който обхваща две основни състояния – емфизем и хроничен бронхит. При емфизем стените между много от въздушните торбички са повредени. В резултат на това въздушните торбички губят формата си и стават меки. Това увреждане може също така да разруши стените на въздушните мехурчета, което води до по-малко и по-големи въздушни мехурчета вместо много малки. Ако това се случи, обемът на обмен на газ в белите дробове намалява.

При хроничен бронхит лигавицата на дихателните пътища остава постоянно раздразнена и възпалена и това води до подуване на лигавицата. В дихателните пътища се образува много гъста слуз, което затруднява дишането. За да бъдете диагностицирани с хроничен бронхит, трябва да имате кашлица и слуз през повечето дни в продължение на най-малко три месеца в годината, в продължение на две години подред. Освен това трябва да се изключат други причини за симптомите, като туберкулоза или други белодробни заболявания.

Повечето хора, диагностицирани с ХОББ, имат както емфизем, така и хроничен бронхит, но тежестта на всяко състояние варира от човек на човек. Следователно общият термин ХОББ е по-точен. Освен кашлица, симптомите включват хрипове, задух и стягане в гърдите.

Водещата причина за ХОББ е тютюнопушенето, но до 25% от хората с ХОББ изобщо не са пушили. Други причини за ХОББ включват дългосрочно излагане на замърсен въздух, химически изпарения и други белодробни дразнители.

3. Гастроезофагеална рефлуксна болест

Основният симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), храносмилателно разстройство, което възниква, когато стомашната киселина, храната и течностите се върнат обратно в хранопровода поради слаба клапа. Но кашлицата е друг често срещан симптом, заедно с болка в гърдите и хрипове. ГЕРБ засяга хора от всички възрасти, от бебета до по-възрастни хора, а хората с астма са изложени на по-висок риск от развитие на заболяването.

4. Инфекция на дихателните пътища

Кашлицата е един от най-честите симптоми на настинки и грип, както и на други инфекции на дихателните пътища. Другите симптоми, които придружават настинка и грип, като запушен нос и треска, са издайнически признаци, че вирусна инфекция причинява кашлицата ви. Кашлицата може да надживее всички тези други симптоми, може би защото въздушните пътища в белите дробове остават чувствителни и възпалени. Кашлица, която продължава след вирусна инфекция на горните дихателни пътища, се нарича поствирусна кашлица. Тя може да продължи до 8 седмици след като се считате за излекувани от вируса.

5. Пневмония

По-сериозна инфекция на дихателните пътища е пневмонията, която може да бъде причинена от бактерии или вируси. Кашлицата, която често произвежда зеленикава или ръждиво оцветена слуз, е един от характерните симптоми на заболяването, заедно с висока температура, втрисане, болка в гърдите, слабост, умора и гадене. Тези симптоми може да се проявят по различен начин в зависимост от вашата възраст; По-възрастните хора може например да нямат треска, или може да имат кашлица, но без слуз. Пневмонията се лекува с антибиотици и обикновено изчезва в рамките на две или три седмици. Пневмонията обаче обикновено не води до кашлица, продължаваща повече от осем седмици, тъй като пациентите обикновено търсят медицинска помощ в по-кратък срок.

Други причини, свързани с хронична, продължителна кашлица, включват гъбична инфекция, туберкулоза или друга бактериална инфекция. Хората, които имат ХОББ, могат да бъдат по-податливи на такива инфекции на дихателните пътища и могат да получат екзацербации – епизоди на потенциално животозастрашаващ задух – когато настинат или вдишат замърсен въздух или други дразнители.

6. Замърсяване на въздуха

Различни замърсители и дразнители във въздуха могат да причинят упорита кашлица. Дори краткотрайното излагане на изпарения (като дизелови газове) може да доведе до кашлица, храчки и дразнене на белите дробове. Изпаренията могат също така да обострят симптомите на алергии или астма.
По същия начин спорите на мухъл, открити във и около домовете, могат да причинят хрипове и кашлица при вдишване.

7. АСЕ инхибитори

Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) се използват широко за лечение на сърдечна недостатъчност и хипертония (високо кръвно налягане) и често причиняват постоянна суха кашлица. Ако смятате, че хроничната ви кашлица е свързана с лекарство, което приемате, консултирайте се с вашия лекар и вижте дали имате алтернатива на тези медикаменти.

8. Коклюш

Известен също като магарешка кашлица, коклюшът е силно заразно респираторно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Честите симптоми включват лека треска, хрема и най-вече силна кашлица, която може да затрудни дишането. Опитът за вдишване на въздух в белите дробове между кашлянето може да доведе до отличителен, висок магарешки звук. След началния стадий много хора нямат температура, но кашлицата, която придружава коклюша, може да продължи няколко седмици. Най-добрият начин да се предпазите от коклюш е като се ваксинирате.

9. Хронично тютюнопушене

Хората, които пушат, често развиват кашлица, причинена от естествената реакция на тялото да се отърве от химикалите, които навлизат в дихателните пътища и белите дробове чрез употребата на тютюн. В този случай хроничната кашлица често е известна като кашлица на пушач. Може да започне като суха кашлица, но в крайна сметка може да произведе храчки.

Пушенето е причина номер едно за рак на белия дроб. Ако изпитвате допълнителни симптоми като кашлица, която се влошава или не изчезва, болка в гърдите, задух, хрипове или кашляне на кръв, говорете с Вашия лекар.

За още съвети за здраве и красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари