IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета през зимата: 4 комбинации от храни, които ще подобрят здравето ви

30 декември 2022 09 00

Какво трябва да хапвате, за да се пазите от вируси

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Понякога две е по-добре от едно, особено що се отнася до храненето. Въпреки че всички знаем, че има определени комбинации от храни, които си пасват перфектно по вкус, експертите по храненето са открили, че има и няколко двойки, полезни за здравето и продуктивността ни. Когато те се консумират заедно, хранителните вещества от едната храна помагат да се усвоят по-добре хранителните вещества от другата.

Наречени „хранителна синергия“, тези комбинации от храни, богати на хранителни вещества, могат да помогнат за повишаване на вашата енергия и дългосрочното здраве. Това е особено важно през зимата, когато сме изправени пред по-големи рискове от настинка и грип. Хубаво е да знаем точно какво да приемаме в студените месеци, за да запазим имунната си система в оптимална форма и да не позволим на вирусите да ни повалят.

4 комбинации от храни, които ще подобрят здравето ви

1. Желязо + витамин С = Здрав мозък

Желязото е много важно хранително вещество за мисленето, паметта, а също и за енергията. Ако някога сте страдали от анемия, знаете, че недостигът на желязо може да ви накара да се почувствате като прегазени от товарен влак. Мускулите ви не се насищат правилно с кислород, когато имате недостиг на желязо.

салата, спанак

Снимка: Pixabay

Тъмните листни зеленчуци като спанак, зеле или рукола са чудесен източник на желязо, но то се усвоява по-добре, когато се консумира с витамин С. Добавете боровинки, малини или ягоди към салата с листа от спанак, за да увеличите ползите за здравето на мозъка.

2. Зелен чай + лимон = Здраво сърце и по-малко стрес

Антиоксидантите, наречени полифеноли в зеления чай, се усвояват по-добре, когато се комбинират с витамин С. Те насърчават здравето на сърцето, като помагат за понижаване на холестерола и помагат за предотвратяване на рак.

чай, лимон,

Снимка: iStock

Витамин С има и друга полза за когнитивната функция, помагайки за поддържането на адекватен приток на кръв към мозъка – нещо, което често се влияе от стреса. Може да забележите, че краткосрочната ви памет е по-слаба, когато сте стресирани. Лимоните имат висока концентрация на витамин С и, в комбинация с антиоксидантите на зеления чай, осигуряват мощен здравословен ефект.

3. Витамин А + здравословни мазнини = Здрава имунна система

Заетите хора нямат време да боледуват, особено в края на годината. Поддържането на силна имунна система е от съществено значение за защитата на организма ви от болести.

сьомга, мазна

Снимка: Pixabay

Витамин А е много важен за белите кръвни клетки, които поддържат имунната ви система в оптимално здраве. Храни с оранжев цвят като моркови, тиква, пъпеш или оранжеви чушки са добри източници на витамин А. Той е мастноразтворим, съхранява се в тялото, докато е необходим, и се усвоява най-добре, когато се яде със здравословни мазнини като авокадо, зехтин, ядки, семена или риба.

Алое вера: 6 причини да пиете сок от него

Здравословно хранене – 6 храни за силен метаболизъм

4. Витамин D + калций = Силен мозък

Калцият е важен минерал за укрепване на невротрансмитерите на мозъка. Когато химическият сигнал пристигне в мозъчната клетка, работата на калциевите йони е да доставят този сигнал от външната страна навътре в клетката. Укрепването на невротрансмитерите на мозъка ви означава, че ще можете по-добре да мислите.

броколи, крем

Снимка: Pixabay

Източници на калций включват млечни продукти, зелени зеленчуци като броколи или листни зеленчуци, както и семена или ядки. Но яденето на тези храни само по себе си няма да ви даде стимулиращите мозъка ползи от калция. Добавете твърдо сварено яйце към вашата салата за оптимална мощност на мозъка, тъй като калцият се усвоява най-добре с помощта на храни, богати на витамин D като яйца, сардини и сьомга.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари