IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем храни за укрепване на имунната система през есента

22 септември 2022 10 30

Подгответе се за сезона на вирусите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато децата започнат да се връщат на училище и времето започне да се променя, знаем, че есента е точно зад ъгъла. Въпреки че настъпването на новия сезон носи много любимия ястия като тиквено лате с подправки и топли пуловери, то също така сигнализира за началото на грипния сезон и данните показват, че по-ниските температури са свързани и с увеличаване на други инфекции. 

Въпреки че няма вълшебна храна, която да гарантира есен без грип, има няколко храни, които са пълни с полезни вещества, за да поддържат имунната ви система силна. Тук ще намерите седем есенните фаворита, които със сигурност няма да навредят на шансовете ви да останете здрави през този сезон на настинки и грип. 

Не забравяйте да предприемете и други стъпки, за да се поддържате в бойна готовност, включително осигуряване на качествен сън, включване на умерени упражнения в рутината ви и правилно миене на ръцете. 

Седем храни за укрепване на имунната система 

Портокалов сок

Портокалите са най-свежи в началото на късната есен, а сокът от тях е предпочитан от много хора, когато усетят, че настинката ги хваща. 100% портокалов сок съдържа витамин С, който укрепва имунната система, защитавайки клетките и насърчавайки производството и функционирането на имунните клетки. 

фреш от

Снимка: Pixabay

200 грама портокалов сок осигурява повече от 100% от препоръчителната ви дневна стойност на витамин С, а също така има много каротеноиди, включително бета, алфа каротин и бета криптоксантин, които могат да помогнат за образуването на витамин А в тялото. Това е важно хранително вещество за имунната функция.

Нар

нар pixabay

Снимка: Pixabay

Наровете са любима храна от векове и сега се смятат за суперхрана заради уникалните хранителни вещества, които съдържат. Смята се, че почти всяка част от растението е антимикробна, което означава, че този сезонен плод може да предотврати растежа на бактерии и вируси. Плюс това, както сокът от нар, така и семената се хвалят с изобилие от хранителни вещества, поддържащи имунитета, включително витамин С.

Чесън

Знаете ли, че чесънът има вегетационен период? Въпреки че имаме късмета да имаме достъп до чесън в буркани през цялата година, тази продукция обикновено се бере през септември и се продава през есента.

чесън Pixabay

Снимка: Pixabay

Чесънът съдържа естествено съединение, което се образува при смачкване или дъвчете, наречено алицин. За него е доказано, че поддържа имунната система, а ежедневният прием на чесъм може да намали сериозността на симптомите на настинка и грип.

Сладък картоф

сладък картоф

Снимка: Pixabay

Естественият оранжев цвят в месестата част на сладките картофи се дължи на богатото съдържание на бета каротин. Това е естествен антиоксидант, който се превръща във витамин А в тялото. Тъй като ниските нива на витамин А са свързани с компрометирана имунна система, поддържането на адекватен прием е ключов през есента. 

Червени боровинки

Когато слагате домашно приготвено сладко от червени боровинки върху палачинките или мекиците, може да се почувствате добре, защото плодовете не само имат добър вкус, но са и полезни за здравето. Те осигуряват на тялото естествен тласък на витамин С и полифеноли, които могат да поддържат имунното здраве.

червени боровинки

Снимка: iStock

Доказано е, че компонентите, открити в червената боровинка, предотвратяват заразяването с грип. Хубаавото е, че плодовете са сезонни за есента, но могат да се консумират през цялата годиан сушени или замразени. 

Тиква

тиква Pixabay

Снимка: Pixabay

Тиквата не е само за дърворезба или декорация на предната веранда. Тази популярна кратуна е вкусна добавка към всяко хранене и е заредена с имунноподдържащи хранителни вещества като бета каротин, който се превръща във витамин А в тялото. По този начин се укрепва имунната система и се засилва борбата срещу инфекциите. Тиквата също така съдържа витамин С, известен със своите имунноподдържащи свойства.

Грозде

Гроздето е повече от източник на вино. През цялата есен и в началото на зимата то може да се яде свежо, като е полезно за сърцето и поддържа здравето на имунната система по много начини. Гроздето от всички цветове съдържа повече от 1600 естествени растителни съединения, включително полезни антиоксиданти и други полифеноли, за които е доказано, че защитават здравето и функцията на клетките. 

грозде Pixabay

Снимка: Pixabay

Хидратацията е от решаващо значение за оптимизиране на имунния отговор, а гроздето е хидратираща храна, съдържаща повече от 80% вода. Да се насладите на шепа грозде е задоволителен начин да поддържате здравето си и същевременно да се заситите по здравословен начин. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари