IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонни алергии – как да ги лекуваме и кога да потърсим помощ

20 април 2021 17 50

Независимо от сезона, винаги има нещо, което може да подразни организма

Снимка: iStock

Не можете да излезете навън без да кихате, носът ви не спира да тече и имате желание непрестанно да търкате очите си. Това са симптомите на сезонните алергии, известни още като сезонна хрема. Най-вероятната причина за това състояние е цветният прашец от определени видове дървета, цветя, треви или плевели.

За съжаление няма много какво да направите, за да избегнете задействането на алергиите. Но има широк спектър от домашни лекарства, лекарства с рецепта и лечение, които могат да помогнат за облекчаването на симптомите.

Какво е сезонната хрема?

Сезонната хрема е алергична реакция към вещества като прашец, прах или плесен. Медицинското наименование на това състояние е алергичен ринит. Има два вида:

► Сезонен – тези алергии обикновено се причиняват от полени и се променят от сезон на сезон. Може да ги усетите силно през пролетта, но не толкова през есента.

► Многогодишен – тези алергии често се причиняват от прах, плесен или животни. Въпреки че се случват целогодишно, може да ги изпитате с различна сила в зависимост от сезона.

Основните симптоми на сезонните алергии са кихане, хрема, запушен нос, задух или хрипове, сърбеж или сълзене на очите, драскане в гърлото. Ако не сте сигурни дали симптомите ви са от алергии, настинка или коронавирус, е добре да се свържете с личния си лекар.

Кога е сезонът на алергиите?

Във всеки един сезон има различни фактори на околната среда, които могат да предизвикат алергична реакция. Най-често сезонните алергии се причиняват от цветен прашец от дървета, треви или плевели. Ето защо това състояние се засилва най-много през пролетта и есента, когато има най-много зеленина и различни фактори за алергична реакция.

алергия istock

Снимка: iStock

Първата стъпка за намаляване на всякакви симптоми е избягването на алергените. Ето допълнителна разбивка на често срещаните задействащи алергии за всеки сезон:

Пролет

За мнозина сезонните алергии са най-лошата част от пролетта, достигайки връх около първата седмица на май. Това е така, защото опрашването на дървета и треви се случва именно през този сезон. Например, има няколко видове дървета, които отделят голям брой полени през пролетта. Това са дъб, бор, ясен, топола, бряст и др.

Лято

Летните алергии обикновено не са толкова тежки като тези през пролетта или есента, защото опрашването на дърветата до голяма степен е спряло. Опрашването на тревистите растения обаче продължава и някои плевели, както и много треви и храсти започват да отделят цветен прашец.

настинка, запушен

Снимка: Pixabay

Освен това навън има повече насекоми и ако сте алергични към ужилвания от пчели или други насекоми, сте изложени на по-голям риск от алергична реакция. В някои градове смогът също е по-лош през лятото и това замърсяване на въздуха може да причини симптоми на алергия.

Есен

Есенните алергии са вторият най-тежък вид след пролетта и симптомите им са причинени от цветен прашец на различни плевели, отделящи алергени през есента.

Зима

През зимата няма полени. Вместо това причините за неприятни реакции през студения сезон се дължат на по-дългото време на закрито. Прахът и плесента са двата най-често срещани виновника и е много важно да почиствате добре жилищното си пространство, за да избегнете тези алергични причинители.

Лекуване на алергиите

Невинаги е възможно напълно да се отървете от алергиите си, но има много начини да облекчите симптомите им. Добре е да закупите антихистамини, назални спрейове, домашни пречистватели на въздуха или кърпички за лице с лосион.

Видът на лекарството, от което се нуждаете, ще зависи от вашите симптоми. Ето как да разберете кога трябва да използвате всеки вид лечение.

► Антихистамин

Антихистамините са основно средство при сезонни алергии. Когато имате алергична реакция, тялото ви отделя хистамини, които причиняват основните симптоми на това състояние. Антихистамините противодействат на тези хистамини и могат да ви помогнат да спрете кихането или да се отървете от хремата.

► Деконгестант

Ако искате да изчистите запушения си нос, може да опитате с деконгестант.

Деконгестантите могат да помогнат за изчистването на назална конгестия, като свиват кръвоносните съдове в носа, което ви позволява да дишате по-лесно. Те са широко достъпни без рецепта, като някои лекарства дори съдържат едновременно антихистамин и деконгестант.

► Назален спрей

Назалните спрейове могат да намалят назалната конгестия и да се използват за облекчаване на запушения нос, хремата или кихането. Има много видове спрейове, като за сезонните алергии трябва да имате предвид:

♦ Назални физиологични изплаквания – направени от вода и сол, се предлагат без рецепта и могат да се използват за незабавно изчистване на запушването.

♦ Кортикостероидите – предлагат се без рецепта или по лекарско предписание и трябва да се използват в продължение на 10 до 14 дни за ефективно прочистване на запушения нос. (По-добре не ползвайте такива препарати без лекарско предписание.)

♦ Антихистаминовите спрейове за нос – предлагат се без рецепта и ще започнат да действат след около 30 минути, но лекарите понякога препоръчват ежедневна употреба.

За да използвате правилно носния си спрей, трябва да следвате инструкциите за употреба на етикета и да поставите върха на дюзата в носа си, сочейки леко към тила и встрани. Не е необходимо да си прищипвате носа и се опитайте да не си духате носа поне 15 минути след употреба.

Капки за очи

Капки за очи може да са необходими, ако алергиите ви засягат особено очите ви. Това се нарича алергичен конюнктивит и неговите симптоми включват сърбеж в бялото на окото, вътрешния ъгъл на очите или по протежение на клепачите, зачервяване в бялото на окото, воднист секрет и сърбеж и подуване на кожата около очите.

грип -

Снимка: iStock

Ако страдате от алергичен конюнктивит, трябва да говорите с вашия лекар относно избора на подходящите капки за очи за вашите алергии. Не забравяйте да прочетете инструкциите на етикета, за да определите колко често ще трябва да ги използвате, и след това използвайте най-удобния метод, за да поставите правилно капката в окото си. И не използвайте капки за очи с изтекъл срок на годност – това може само да влоши дразненето на очите.

Кога да потърсите помощ?

Ако нито един от тези методи не помогне, може да помислите за противоалергични инжекции.

Противоалергичните инжекции, известни още като имунотерапия, са поредица от инжекции с ниски дози алергени, които могат да намалят чувствителността ви към различни фактори на алергия. Имунотерапията е в дългосрочен период, като най-вероятно ще трябва да ви се бият инжекции за период от три до пет години.

алергия istock

Снимка: iStock

Ако вашите симптоми на алергия сериозно засягат живота ви и не можете да ги контролирате с домашни средства или лекарства, алергичните инжекции може да си заслужават. Говорете с вашия лекар, за да разберете дали имунотерапията е подходяща за вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари