IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 витамина, които подсилват имунната система

9 септември 2020 10 30

И как да ги включим в дневното си меню

Снимка: iStock

Септември месец вече тече с пълна сила и постепенно усещаме как лятото си отива. Въпреки високите температури навън, по-късите дни ни показват, че есента съвсем скоро ще почука на вратата ни и ние трябва да сме готови за нея. Следващият сезон е едновременно красив и опасен, тъй като тогава има голяма вероятност да се разболеем заради променящото се време.

За да сме по-здрави както през есента, така и през зимата, трябва да подсилим добре имунната си система. Тя е сложна мрежа, съставена от имунни клетки, които се борят с боелстотворните бактерии и вируси. За да може да работи добре, трябва да приемаме най-правилните хранителни вещества и да спазваме здравословна диета. 

болен, грип

Снимка: Pixabay

Основните витамини като витамин С и цинк могат да ни помогнат да произведем достатъчно имунни клетки като антитела и бели кръвни клетки, за да поддържаме силна имунна система. Някои витамини могат да унищожат вредните микроби и да ни помогнат да се възстановим по-бързо, ако сме прихванали вирус. 

Ето четири витамина, от които се нуждаете, за да бъдете здрави

Витамин В6

Вашето тяло се нуждае от витамин В6, за да създаде жизненоважни клетки за имунната система, които помагат на тялото ви да се бори срещу вредните микроби. По-специално, В6 помага на организма да произвежда Т-клетки - вид имунна клетка, която участва в убиването на заразени клетки в тялото и помага за активирането на имунната реакция. 

Жените трябва да приемат около 1.2 mg витамин В6 на ден, а мъжете - 1.4 mg. Не трябва да се приема повече от 10 mg. витамина, освен ако това не е част от лечебен план, предписан от специалист. Експерите казват, че дефицитът на В6 е рядък и повечето хора го получават по естествен начин от диетата си. 

миене на

Снимка: Pixabay

Няко добри източници на витамин В6 са картофите (0.69 mg в малка порция), риба тон (0.53 mg в една кутия), банани (0.43 mg в един банан), пиле (0.20 mg на 100 грама) и къдраво зеле (0.14 mg на 50 грама). 

Витамин С

"Витамин С е от съществено значение за здравата имунна система", казва д-р Крис Д'Адамо пред Insider. Това е така, защото той може да помогне за унищожаването на вредни микроби, включително бактерии и вируси като обикновена настинка и пневмония. Витаминът също така увеличава производството на жизненоважни имунни клетки в тялото като бели кръвни клетки и фагоцити, които убиват бактериите като ги абсорбират. 

Проучванията показват, че приемането на високи дози - от 6 до 8 грама на ден - на витамин С може да помогне за съкращаване на броя на дните, в които трае настинката. Приемът му след започване на болестта може да направи сиптомите ви по-леки. Витаминът също така помага за поддържането на бариерата между червата и останалта част от тялото ви, гарантирайки че бактериите от червата няма да ви разболеят.

чушки Pixabay

Снимка: Pixabay

Възрастните трябва да се стремят да приемат между 65 и 90 mg витамин С на ден и да не приемат повече от 2000 mg на ден. Трябва да ядете храни, богати на витамина всеки ден, тъй като тялото ви не може да го съхранява или да го произвежда самостоятелно. 

Някои храни, богати на витамин С, са чушки (152 mg в средна чушка), ягоди (85 mg в една чаша), портокал (70 mg в среден портокал), броколи (63 mg в една чаша) и спанак (14 mg в 50 грама).

Витамин D

Според изследване, направено през 2012 година, 40% от възрастните хора са с дефицит на витамин D. Това е сериозен проблем, тъй като това може да предизвика респираторни инфекции като пневмония и бронхит. 

Витамин D увеличава броя на макрофагите - имунни клетки, които помагат да се убият нахлуващите болестни клетки. Той също така може да помогне за балансирането на имунната ви система, като намали производството на химикалите цитокини, което може да влоши сиптомите ви при болест. Трябва да приемате около 10-20 mg витамин D на ден.

слънце pexels

Снимка: Pexels

Добрите източници на витамин D включват сардини (160 mg в една кутия), жълтък (32 mg) и телешки черен дроб (48 mg на 100 грама).

Тялото ви произвежда голяма част от витамин D, когато кожата ви е изложена на ултравиолетови лъчи, така че ако живеете в район с малко слънчева светлина, може да помислите за преимане на добавка с витамин D. Ако решите да заложите на този начин, трябва да се стремите да приемате между 15 и 20 mg на ден и никога не надвишавайте 100 mg.

Витамин Е

Витамин Е има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат на тялото ви да се бори с инфекциите. Антиоксидантите са вещества, които помагат да защитите клетките си срещу токсични молекули на свободните радикали, които могат да повишат риска от сърдечни заболявания, рак и други болести. 

авокадо Pixabay

Снимка: Pixabay

Количеството витамин Е, препоръчвано за възрастни, е 15 mg на ден. Някои добри източници са пъстърва (1.9 mg в едно филе), червени чушки (1.9 mg в средна чушка), авокадо (2.7 mg в едно авокадо), слънчогледово олио (5.6 mg в една супена лъжица) и бадеми (7.3 mg в 28 грама).

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари