IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 лесни рецепти за силен имунитет

22 април 2020 08 50

Всичко може да приготвите бързо у дома

Снимка: Pixabay

Пандемията от коронавирус все още властва над целия свят и човечеството всякак се опитва да се справи с нея. Все повече хора са поставени под социална изолация и излизането им навън се осъществява само по наложителни причини. За да успеем да се справим с COVID-19 се научихме да мием ръцете си правилно, да използваме дезинфектант, да стоим на 2 метра един от друг и да не кихаме и кашляме без да слагаме ръка пред устата си.

Тези уроци обаче не са единственото, за което трябва да внимаваме. В сегашната ситуация е от изключително значение да се грижим правилно за имунната си система и да я подсилваме по всякакъв начин. Начинът ни на живот и храните, които приемаме, имат голямо влияние върху имунитета ни.

Сега, повече от всичко, трябва да помислим за естествената си защита срещу вируси и да ѝ помогнем да стане още по-стабилна. Вече ви разказахме кои са чайовете и хранителните вещества, които помагат за силен имунитет. Сега е време да разберете и някои лесни рецепти за здрава имунна система.

5 лесни рецепти за силен имунитет

1. Сок от джинджифил и лимон

За тази рецепта ще са ви нужни около 5 грама смлян корен от джинджифил и четвъртинка смлян лимон с кората. Смесете ги двете и ги залейте с 250 мл гореща вода. Оставете течността да се охлади добре и добавете към нея 2-3 ч.л. мед. Разбъркайте добре, за да може медът да се разтвори.

Пийте сока всяка сутрин на празен стомах.

лимон и

Снимка: iStock

Джинджифилът е биоактивна субстанция, която действа като натурален антибиотик. Той помага при борбата с различни инфекции и дори някои вирусни заболявания. Може да се използва по време на грипните сезони като предпазна мярка, както и с цел облекчаване на симптомите и подпомагане за по-бързото оздравяване.

Лимонът пък засилва съпротивителните сили на организма и понижава телесната температура при грип и настинка. Освен това, той е популярен и със своите антибиотични и противовирусни свойства, които се борят с различни инфекции.

2. Ябълки и орехи

Ще ви трябват 2 зелени ябълки, 2 лимона, 100 грама смлени орехи и 200 грама мед. След като почистите ябълките и лимоните, добавете към тях орехите и ги смелете добре до получаване на хомогенна смес. След това прибавете и меда.

Съхранявайте сместа в хладилника в затворен стъклен съд. Хубаво е да приемате по 1 супена лъжица сутрин, обед и вечер няколко минути преди хранене.

ябълки и

Снимка: iStock

Тази рецепта е ударна доза за имунната ви система. По-горе ви разказахме за здравословните ползи от приема на лимони, но те не са единствените полезни продукти тук. Ябълките имат високо съдържание на антиоксиданти и пектин, които се борят с вредното въздействие на свободните радикали.

Орехите, от своя страна, са богати на протеини, витамини, минерали и есенциални мастни киселини. Те също така съдържат изключително мощни антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали и предотвратяват развитието на сериозни заболявания.

3. Пчелен клей и пчелен прашец

Пчелният клей е известен и с наименованието прополис. Той укрепва имунната система и е добре да се пие профилактично по време на грипния сезон и е особено нужен по време на пандемията. Приготвя се изключително лесно и не изисква много време.

прополис istock

Снимка: iStock

30 грама пчелен клей се оставя в хладилника докато се втвърди добре. След това се настъргва и се смесва със 100 грама чист спирт. Оставя се на тъмно за 3-4 дни като трябва да се разклаща от време на време. За употреба се използва бистрата част от разтвора.

Позволената доза за деца е около 2 капки за всяка година от възрастта.

4. Спаначена полента

Продукти:

1/2 пакетче качамак

2 яйца

500 грама спанак

1/2 връзка пресен лук

1/2 връзка пресен чесън

100 грама шунка

Сол

30 грама масло

100 грама краве сирене

Черен пипер

Кимион

Начин на приготвяне:

спаначена полента

Снимка: iStock

Качамакът се изсипва в 500 мл вряща подсолена вода и се бърка с дървена лъжица докато стане на еднородна смес. Спанакът, лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в предварително сгорещеното масло. Добавят се натрошеното сирене, нарязаната на дребно шунка, черният пипер и кимионът и двете разбити яйца. Всичко това се смесва с готовия качамак, разбърква се и се изсипва в правоъгълна форма за печене с незалепващо покритие. Пече се в предварително загрята фурна до пълна готовност.

5. Сок от черен бъз

Черният бъз е известен от векове със своите полезни действия. Съдържащите се в плодовете му биофлавоноиди и протеини унищожават още в зародиш вирусите, които причиняват настинка и грип. Ако пък вече сме болни, то сокът от черен бъз ще облекчи симптомите и ще ни помогне да се почувстваме по-добре.

черен бъз

Снимка: Pixabay

Ето една рецепта за здравословен сок от черен бъз:

Към 12 цвята черен бъз се прибавя 1 л вода, 1 пакетче лимонтузу и сместа престоява 24 часа в хладилника. Прецежда се и към нея се прибавя 1 буркан мед. Разбърква се до пълното разтваряне на меда. Налива се в стъклени бутилки и се съхранява в хладилника. При консумация се разрежда с желаното количество вода.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари