IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб имунитет – трябва ви повече сън

9 октомври 2019 10 50

Безсънието може да ви разболее

Istockphoto

Системното недоспиване, стресът и напрежението през деня, могат да понижат имунитета. Това показва проучване на холандски учени, проведено след експеримент през 2018 година, съобщава Helath Line.

15 млади мъже, които били в добро здраве, но нямали качествен сън, участвали в 2-седмичен експеримент. Те трябвало да се справят с различни ситуации, поставени под допълнително напрежение. Учените установили, че има промяна на белите им кръвни клетки, които се свързват с имунитета.

Според резултатите, липсата на сън понижава значително защитните сили на организма и има по-голям риск да се разболее.

„Бъдещи проучвания ще ни дадат отговор по какъв начин безсънието срива имунитета на организма. Това ще помогне на хора, страдащи от хронично безсъние или на тези, които постоянно се борят с различни инфекции“. Това коментира д-р Катрин Акерман, ръководител на изследването.

безсъние

IStockphoto

Според екипа, имунната система може да се срине след 29 часа недоспиване. Разбира се, това може да стане и по-рано поради различни фактори.

Предишни тестове показаха, че ако не спите достатъчно, това може да доведе до затлъстяване, високо кръвно и сърдечни проблеми.

Освен че имунитетът отслабва, липсата на сън води и до други промени в тялото. Ето кои са те:

Липса на концентрация

Само ако не можете да спите добре една нощ, на следващия ден се усеща, че мисловната ви дейност е забавена. Безсънието може да окаже отрицателно влияние върху паметта и концентрацията. Ако забравяте и не може да се справите с по-голям обем от информация, си дайте почивка и поспете.

липса

IStockphoto

При проблеми със съня – легнете в хамак

Покачване на килограмите

Ако спите по-малко от 5 часа в продължение на няколко дни, промяната в килограмите е налице. Кантарът показва повече, а вие може да се усещате подути и да нямате желание за разходка.

Понижаване на либидото

Безсънието понижава и желанието за секс. Според скорошно проучване, млади мъже, които не са имали качествен сън в продължение на една седмица, имат по-ниски нива на тестостерон.

Липсата на сън или спането по-малко от 5 часа е враг номер едно на половите хормони, които могат да се понижат с до 15%.


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари