IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

За по-здрав имунитет – яжте кълнове

22 ноември 2019 10 30

Ето 4 причини да ги включите в режима си

Istockphoto

С идването на дъждовните дни човек става все по-муден и няма желание за спортуване. Всеки предпочита да се прибере на топло вкъщи, вместо да си направи разходка или да отиде на тренировка. Така килограмите бързо се покачват. Когато липсва движение, по-добрият вариант за тялото е да се наблегне на здравословен хранителен режим.

Кълновете са суперхраната, която много хора пренебрегват. Те съдържат витамин С, който се бори с вредното влияние на свободни радикали и ензими, участващи в храносмилателните процеси. При това дават енергия и засищат, независимо дали се консумират в сурово или сварено състояние.

Полезни свойства на веществата, които кълновете съдържат:

  • Подобряват имунната система;

  • Насърчават метаболизма;

  • Имат важна роля за храносмилането;

  • Помагат за отслабване;

  • Грижат се за зрението.

Ето 4 причини, поради които да включите кълновете в хранителния си режим този сезон:

кълнове

IStockphoto

1. Подобряват имунитета

Кълновете са богати на витамин С – силен антиоксидант, който активира белите кръвни телца, с което се повишават защитните сили на организма. Този микроелемент неутрализира вирусите, които атакуват тялото и подобрява работата на имунната система.

В кълновете има и витамин А. Подобно на витамин С, той също пречиства организма от токсини и поддържа имунитета, за да не се разболяваме в студа.

2. Засилват метаболизма

Кълновете от различни варива притежават ензими, които помагат при по-бавен метаболизъм. Те са богати и на протеини, които помагат за растежа на мускулите и клетките. Затова тази суперхрана може да се използва от вегани и вегетарианци, които не консумират месо, което е богато на веществото, нужно за изграждането на всички тъкани и органи.

3. Подобряват храносмилането

Големият брой ензими в кълновете имат и друга полза – подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Те играят важна роля в химичните реакции и помагат на тялото да усвои по-лесно полезните вещества от храните, които приема.

Друг плюс е, че кълновете са с високо съдържание на диетични фибри и могат да се ядат при хора, които имат запек и диария. Те помагат за по-лесното придвижване на храната по червата и отвеждането ѝ към отделителната система. Също така задействат отделянето на стомашни сокове.

4. Чудесни са за отслабване

Както вече стана ясно, кълновете засищат (поради диетичните фибри) и могат да дадат на организма витамините и минералите, от които той има нужда. При това са нискокалорични и могат да се включат в режими за отслабване.

Консумацията на кълнове подобрява баланса на кръвната захар и така предотвратява преяждане и покачване на инсулина, което е предпоставка за наднормено тегло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари