IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чиа семена за отслабване – как действат?

4 октомври 2019 10 40

Яжте по 1 лъжичка на ден

Istockphoto

Чиата е суперхрана, която може да бъде ваш партньор в отслабването през есента. Малките семенца, които се накисват в определено количество вода, за да набъбнат, са богати на антиоксиданти, протеини, здравословни мазнини и диетични фибри, които помагат на организма да се освободи от токсините, да се намали възпалението и да се балансират килограмите.

Лептинът в семената е хормон, който има основна роля при отслабването. Той се произвежда от мастна тъкан и потиска глада. Учени откриват, че колкото повече протеини се консумират, толкова повече ще бъде производството на лептин в тялото. А чиата е добър източник на протеини.

В чиата няма глутен, което прави семената здравословна добавка към храната за много хора с различни проблеми. Те повишават издръжливостта на тялото, защото му дават енергия, Може да се добавят към кисело или прясно мляко, различни смутита, десерти и други.

чиа

Istockphoto

Кои са най-полезните вещества в чиата и как действат?

Диетични фибри

Те са най-добрият ви помощник в борбата със забавения метаболизъм. Те насърчават храносмилателните процеси и по този начин погълнатата храна се придвижва по-лесно към отделителната система. Фибрите абсорбират голямо количество вода, което потиска глада и предотвратява преяждане. Те се свързват с молекулите на мазнините и захарта в храната и възпрепятстват усвояването им.

Мастни киселини

Полиненаситените мастни киселини в чиата са здравословни. Семената съдържат алфа-линолова киселина и омега 3. Вторите са всеизвестни с противовъзпалителните си свойства. Те се грижат за мозъка и сърцето.

чиа

IStockphoto

Протеини

В 30 грама чиа има около 4,4 грама протеин. Според специалисти по хранене и диетика, всеки ден човек има нужда от около 0,8 грама протеин (на 1 килограм). Веществото участва в изграждането на мускулна маса и подпомага възстановяването на мускулите след натоварване.

Антиоксиданти

Те намаляват стреса в тялото и го пречистват от токсини. Елиминират свободните радикали, които са основните виновници за различни мутации и недостатъчно синтезиране на протеини.

Кверцетин, кафеена киселина, каемпферол и хлорогенна киселина – това са най-важните антиоксиданти, които съдържат малките семенца. Те помагат и за отслабване.

Можете да консумирате до 2 чаени лъжички чиа на ден. Трябва да накиснете предварително семената за няколко часа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари