Чиа е слабо позната у нас, макар тези семена да са истински извор на здраве. Родината на чиа е Латинска Америка, като тя се среща най-вече в Мексико и Гватемала. Чиа е част от цъфтящо растение от семейството на ментата и е била важна част от диетата на маите и ацтеките. В Западния свят семената добиват популярност през последните няколко години, най-вече заради множеството свои ползи.
Ако се интересувате кои са те, ето ги и тях. Наистина са много впечатляващи:
1. Прави зъбите и костите по-здрави. Това е едно от най-големите предимства на чиа. Тя е богата на калий, затова се превръща в отличен приятел на вашите зъби и кости. Една доза от семената може да ви осигури около 18% от препоръчителната дневна доза калий. В чиа се съдържа пет пъти по-голямо количество от полезното вещество.
2. Помага за регулиране на кръвната захар. Чиа е истински боец срещу диабета, защото има функцията да регулира кръвната захар. Има много изследвания, които показват, че семената могат да бъдат ефективно природно лечение срещу диабет тип 2, което се дължи на способността им да забавят храносмилането.
3. Подобрява храносмилането. Чиа съдържа голямо количество фибри и това прави нейните семена изключително полезни за храносмилането (включително при проблеми). Всъщност чиа е едно от най-добрите естествени средства срещу запек. Също така тя помага за намаляване на възпалението и по този начин поддържа нивото на холестерола ниско. 28 грама чиа ще ви осигури една трета от необходимия дневен прием на фибри за възрастни.
4. Перфектна замяна на яйцата. Когато семената от чиа са смесени с течност, те набъбват и образуват желеобразна смес, която може да се използва вместо яйца, особено в рецепти с печене. Едно яйце може да бъде заменено, като смесите 1 лъжица чиа с 3 лъжици вода и оставите сместа да престои 15-20 минути.
5. Не съдържа глутен. Семената чиа не съдържат глутен, но те осигуряват структурата и предимствата на зърната. Това е много полезна информация, тъй като все повече хора започват да се отказват от глутена.
6. Съдържа много протеин. Фактът, че чиа съдържа много високи нива на протеин и фибри, означава, че нейният прием ще ви накара да се чувствате сити и доволни дълго време, след като сте се нахранили. Семената от чиа също така намаляват апетита между основните хранения през деня. Протеините помагат на тялото да поддържа тъканта и да създава нови клетки. Една порция чиа съдържа около 10% от необходимото количество протеини за деня.
7. Съдържа много минерали и антиоксиданти. В чиа има голямо количество антиоксиданти, които ще предпазят тялото ви от свободните радикали. Хубавото е, че семената имат дълъг срок на годност и могат да се използват почти две години. Чиа е богата още на минерали. В две супени лъжици се съдържат 18% от нужния калций, 35% от фосфора, 24% от магнезия и около 50% от мангана. В семената чиа има три пъти повече желязо отколкото в спанака и седем пъти повече витамин С отколкото в портокалите.





Топъл, но дъждовен петък с температури до 23 градуса
Хороскоп за всички зодии за 24 октомври
Как гумите влияят върху разхода на гориво?
Разкриха уникални ползи за здравето от брака
Нострадамус и науката: Защо не можете да предсказвате бъдещето с рими
Експлозия на Слънцето: Изхвърленият плазмен облак скоро ще удари 3I/ATLAS
Без ръжда в продължение на 1600 г.: Тайната на индийския железен стълб
Астрономите са ужасени: Калифорнийски стартъп иска да изстреля масивно огледало в орбита
Милан - Пиза
Локомотив София - Локомотив Пловдив
Спартак Варна - Ботев Пловдив
Монтана - Арда Кърджали
Домашен картофен чипс
Дневен хороскоп за 24 октомври, петък
Женски хороскоп за ноември
4 задължителни витамина, които да добавите към менюто си на прага на зимата
Как да рестартираме ума си след работа?
Коя е най-подходящата преса за вашата коса?
Защо умората е най-честият враг на интимността?
Аспекти на логопедичната рехабилитация след инсулт
Остави коментар
Анонимен
( преди 11 години )