IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 странични ефекта от консумацията на чиа

22 октомври 2018 09 40

Не прекалявайте със семената

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Чиата е една от най-употребяваните суперхрани през последните няколко години. Семената, чиито лечебни свойства са познати от времето на ацтеките, са пълни с фибри, омега-3 мастни киселини, протеини, витамини и минерали. Ето защо все повече хора, които искат да се хранят здравословно и балансирано, ги включват в менюто си.

Доказано е, че чиата спомага за намаляване на килограмите. Това е причината да се яде от хора, които са на диетичен режим. Именно стремежът към перфектната форма понякога кара хората да прекаляват с консумацията на семената, а това няма как да не се отрази на здравословното им състояние.

Семената може да се приемат по два пъти на ден, но е важно да знаете, че не трябва да надвишавате количеството от 1 лъжица и половина. Другото нещо, което е от съществено значение за положителните им свойства, е че те задължително се киснат във вода предварително.

Ето кои са страничните ефекта от прекомерната употреба на чиа:

Диария или запек

В чиата има голямо количество фибри. Всеки знае, че те са изключително полезни за правилното функциониране на храносмилателната система. Но когато човек прекали с тях, стават причина за диария или запек. Според Американската диетична асоциация, мъжете трябва да ядат до 38 г фибри на ден, докато жените – до 25. А в една чаена лъжичка семена има около 11 г.

Задавяне

Ако семената не са били накиснати по правилния начин, преминавайки през гърлото, могат да причинят дразнене и задавяне. Затова специалистите по хранене и диетика препоръчват чиата да стои във вода поне 30 минути преди консумация, най-добре дори да се поставят в течността вечерта, за да се консумират за закуска.

Разреждане на кръвта

Благодарение на омега-3 мастните киселини, семената от чиа разреждат кръвта и могат да причинят кръвотечение от носа. Те не бива да се приемат от хора, на които предстои някаква хирургична интервенция или имат наранявания по кожата.

Алергични реакции

Ако сте предразположени към някои видове алергии, внимавайте със суперхраната. В нея има доста протеини, които могат да отключат реакции – в 100 грама има около 16,54 грама от веществото. Хората, които са алергични към ядки, също трябва да ограничават консумацията на чиа и някои други семена.

Подпухнали очи, сърбеж и зачервяване на кожата, обложен език, затруднено дишане, са най-често срещаните странични реакции от прекомерната употреба на чиа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари