Намаляването на теглото не е в резултат на еднократно действие. То изисква въвеждане на редица навици, храни, режими и постоянно следене на тялото. Имайки предвид, че ако искате да сте в прекрасна форма, трябва цял живот да се грижите за нея, е важно да сте наясно със следните важни въпроси:
Колко пъти на ден трябва да ям?
Според някои диетолози и хранителни експерти, трябва да ядете по 2-3 по-големи ястия на ден, а според други – 5-6 по-малки, но на често. Първата група е на мнение, че хранения на по-голям времеви диапазон дават достатъчно възможност на стомаха да преработи цялата храна, а на тялото да я изгори до следващото зареждане с гориво и затова са препоръчителни.
Другите пък твърдят, че хапването на малки порции на често поддържат метаболизма и не дават възможност на тялото да стои гладно и в резултат да преяждате.
Теории различни, затова е по-лесно да вземете решение как да се храните като научите отговора на въпроса:
Честото хранене повишава ли метаболизма?
Метаболизмът е мярката колко ефективно тялото генерира и използва енергия или колко калории горите на ден.
Най-определящият фактор за общия енергиен разход е основният ви метаболизъм (BMR) или скоростта на метаболизма в покой (RMR). Това е минималното количество калории, които трябват на тялото ви да функционира в покой и представлява приблизително 60% до 70% от общите ви калорични нужди. BMR-ът може да се различава драстично от човек до човек въз основа на възраст, пол, мускулна маса, генетика, цялостно здраве и т.н., поради което някои хора видимо изглежда, че ядат каквото си искат и да не наддават на тегло – това се дължи на техния естествено бърз метаболизъм.
Упражненията или повишената активност като цяло, също могат да увеличат разходите ви на калории, но това все още представлява само малка част от общия ви разход – под 30% за повечето хора.
Как храненето се отразява на метаболизма?
Малка част от дневния ви разход на енергия зависи от типа храни, които консумирате. Храносмилането също е свързано с разход на калории, така че дори докато ядете, вие хабите енергия. Погледнато в по-общ аспект този процес е не повече от 10% от общия разход на енергия.
Теорията, че хапването стимулира метаболизма, е силно надценена и не е доказана. Количеството калории, които поемате, винаги е повече от това, което изгаряте в процеса на храносмилане. В цифри: горите около 11 калории на час при дъвчене и около 10% от общата калорийна стойност на храната, която поемате на хранене.
Т.е. ако при едно ядене в рамките на 10 минути вкарвате 200 калории с дъвчене и храносмилане изгаряте около 20-22 от тях. Ако хапвате 6 снакса по 200 калории, за деня сте изразходили в храносмилане 132 калории. В случай, че разделите тези калории на 2 ястия по 600 калории, разходът при обработването на храната остава същият.
Няма как да „събудите“ метаболизма си с храна. Ако искате да увеличите изгарянето на калории, трябва да добавите повече мускулна маса (да добавите още килограми). Но дори този подход не може да ви гарантира бърз метаболизъм.
Коментари