IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 доказани ползи от витамин B12

7 август 2020 11 05

Препоръчителната дневна доза за възрастни е 2,4 микрограма

Снимка: Pixabay

Има много витамини, необходими за поддържането на здрав ум и здраво тяло. Един от тях, за който трябва много да внимавате, е В12. Той участва във всичко – от производството на червени кръвни клетки до растежа на ноктите.

Освен за образуването на червени кръвни клетки, витаминът играе важна роля и за неврологичното функциониране на организма. Следователно, той може да повиши цялостното здраве.

Ето какво трябва да знаете за витамин В12 – от доказаните ползи за здравето до препоръчителния дневен прием.

Образуване на червени кръвни клетки

Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите ни дробове до тъканите в цялото ни тяло. Те също така пренасят въглероден диоксид – токсичен страничен продукт от функционирането на клетките – от тези тъкани до белите дробове, откъдето той се отделя в околната среда чрез дишането.

„Ако нивата на витамин В12 са твърде ниски се намалява продукцията на червени кръвни клетки, което предизвиква мегалобластна анемия“, казва д-р Викрам Таругу пред Insider. Това е вид анемия, която причинява симптоми като умора, затруднена концентрация, тромавост и суха кожа.

витамин, капсула,

Снимка: Pixabay

Въпреки че има и други причини, поради които човек може да развие анемия, като например прекомерно кървене или ниско съдържание на желязо, поддържането на здравословни нива на витамин В12 е един от начините за предотвратяване на това състояние.

Предотвратява деменция

Друго предимство на витамин В12 е, че той може да забави мозъчната атрофия при възрастни хора. Мозъчната атрофия означава цялостно свиване на мозъчния обем, а също и загуба на неврони, което може да причини заболявания като болестта на Паркинсон или Алцхаймер, което затруднява независимото функциониране на личността.

Изследване от 2008 година, публикувано от Американската академия по неврология, в което са участвали 107 участници над 61-годишна възраст, установява, че мозъчният обем, загубен за пет години, е по-голям за хора с по-ниски нива на В12. „Ролята на този витамин в мозъка е толкова важна, че изследванията предполагат, че той може да играе важна роля за предотвратяването на деменция“.

Може да подобри настроението и да се бори с депресията

Все още се водят дебати относно степента на неговото въздействие, но изследванията показват връзката между дефицита на витамин В12 и невропсихиатричните прояви. Те включват депресия, обсесивно-компулсивно разстройство и промени в настроението. „Витамин В12 е необходим за производството на серотонин, който е хормон, контролиращ настроението“, казва Таругу.

Именно затова учените препоръчват използването на добавки с витамин В12 като част от лечението на депресията.

Може да предотврати дефекти при раждането

На бременни жени се препоръчва по-висока дневна доза витамин В12. Това е така, защото съединението може да помогне за предотвратяване на тежки дефекти при раждането като частична парализа и неразвит череп. „Адекватните количества витамин В12 са важни за успешната бременност“.

Витамин D

Снимка: Pixabay

Ако жена с ниски нива на В12 забременее, то тя има голям шанс да роди дете с дефект на невралната тръба. Този клас вродени дефекти включва аненцефалия – фатално състояние, при което мозъкът и черепът на бебето са силно недоразвити. Заедно с поддържането на правилни нива на витамин В12, приемането на фолиева киселина преди и след зачеването, може да намали рисковете от подобни състояния.

Поддържа здравето на косата, ноктите и кожата

Таругу казва, че поддържането на здравословни нива на витамин В12 може също да помогне за растежа на косата, ноктите и кожата, осигурявайки достатъчно кислород на тези тъкани. „Въпреки това, ако не страдате от липса на тази добавка, допълнителната ѝ консумация няма да засили здравето ви в тези области“, предупреждава той.

Ако имате недостиг на В12 това може да се прояви като витилиго – състояние, при което кожата има обезцветени петна, а също така може да наблюдавате и по-бавен растеж на кожата или хиперпигментация на кожата. В този случай добавянето на витамина в хранителния ви план или приемането му като добавка, може да подобри състоянието ви.

Какво количество В12 е препоръчително?

Количеството на В12, от което човек има нужда, зависи пряко от неговата възраст. Възрастните хора често искат да увеличат нивата си, тъй като около 50-годишна възраст става все по-трудно абсорбирането на витамина, така че трябва да се стремите да ядете повече храни, богати на В12.

Как да си набавим В12?

Най-добрите хранителни източници на витамин В12 са месо, птици, яйца, млечни продукти, риба и обогатени зърнени култури. Тъй като той се съдържа естествено в продуктите на животинска основа, вегетарианците и веганите могат да получат нужното им количество чрез добавки.

Странични ефекти от прекомерната консумация на В12

Витамин В12 е водоразтворим витамин, което означава, че тялото ви абсорбира само необходимите количества, а останалата част се изхвърля чрез урината. Въпреки това, все още може да има странични ефекти от излишния прием. Тези симптоми включват главоболие, безпокойство и гадене.

хапчета, лечение,

Снимка: Pixabay

Учените съобщават, че витаминните добавки, като В12, взаимодействат с лекарства и други добавки като колхицин и витамин C. Ето защо, винаги се консултирайте с вашия лекар преди да започнете прием на нова добавка или да преминете на диета.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари