IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин Е при акне – помага ли?

12 март 2020 12 30

Може да има странични ефекти, показва проучване

IStockphoto

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който намира широко приложение в козметиката за кожата и косата. Тъй като прочиства от токсини и предпазва от оксидативния стрес, той е полезен при увредена кожа и акне. Но колко е ефективен?

Редица проучвания показват, че витаминът – независимо дали се приема локално чрез козметика или се пие на таблетки през устата, помага за заздравяването и предотвратява образуването на белези по кожата. Попадайки в клетките, витамин Е ги предпазва от фотостареене, но крие и някои странични ефекти.

Помага ли витамин Е при акне?

Продуктът може да е доста ефективен, но зависи как се използва. Например, маслото с антиоксиданта е за предпочитане.

Проучване, цитирано от „Stylecraze“ установява, че прилагането на витамин Е преди продукти с бензоил пероксид – вещество, което е съставна част на козметични средства срещу акне, може да подобри значително ефикасността им и да намали акнето с времето. Крайният резултат обаче зависи от типа кожа.

акне, пъпки

Pixabay

Друго изследване показва, че комбинацията от витамини А и Е предотвратява образуването на пъпки, като по този начин предотвратява по-нататъшния растеж на бактериите, които са причинители на досадното акне по лицето.

Според някои данни, добавките с витамин Е също са полезни при този кожен проблем. Дори при някои хора, когато количеството на витамините А и Е в кръвта намалее, то кожните проблеми като акне и възпаление се влошават.

5 кожни състояния, свързани със здравословни проблеми

Проучване, проведено във Филипините през 2019-а, показва, че при редовния прием на лактоферин, витамин Е и цинк поне два пъти дневно, в продължение на 3 месеца, акнето постепенно намалява. При част от участниците лезиите изчезват за 2 седмици след приема на добавките.

Необходими са допълнителни проучвания, които да установят ефикасността на витамин Е при проблемна кожа, но едно е ясно – в комбинация с други съставки, той помага за лечение на акне.

акне Pixabay

Pixabay

От какво количество витамин Е се нуждаете?

За да установите това, най-добре е да си направите изследвания и да се консултирате с лекар. Иначе по последни данни, необходимата дневна доза за възрастни е 15 mg.

Бадемово масло – за суха и подпухнала кожа

Има ли противопоказания?

Онези от вас, които имат по-чувствителна кожа или доказана алергия, трябва да внимават. Ако витаминът се приема в по-големи дози, може да причини кървене на лигавиците на носа, очите и половите органи. Когато количеството му в тялото е по-високо, той блокира действието на друг витамин – К.

Съветите на специалиста: Как да се справите с акнето?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари