IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 кожни състояния, свързани със здравословни проблеми

12 февруари 2020 11 00

Акнето може да се дължи на хормонален дисбаланс

Istockphoto

През зимата кожата винаги е по-суха и зачервена. Вятърът и по-ниските температури я правят по-груба и възпалена, но когато температурите се нормализират и нейното състояние не се подобрява въпреки грижите, то проблемът се крие някъде другаде.

Стресът, липсата на сън причиняват торбички и подпухналост под очите, бръчки и тъмни кръгове. Пъпките, например, може да не се дължат само на по-мазните храни, които сте консумирали, а на хормонален дисбаланс.

Когато въпреки скъпата козметика, която използвате, имате различни проблеми с кожата, с които не успявате да се справите по-дълго време, е най-добре да се погледнете в огледалото по-обстойно. Разположението на пъпките, обривите или сърбежът на определени места могат „да ви кажат“ много за вашето здраве.

Кои кожни състояния са свързани със здравословни проблеми?

акне, лоша

Pixabay

Стрес и повишена тревожност – пъпки

Ако по принцип имате чиста кожа, но през последните месеци цялото ви лице е осеяно с пъпки, то трябва да помислите как да намалите напрежението във вашето ежедневие. Повишената тревожност и стресът покачват нивата на кортизол (хормон на стреса), което причинява възпаление и появата на акне.

Като цяло намерете начини за релаксация и понижаване на стреса след работа, които да изпробвате. Все пак, не забравяйте през това време да почиствате внимателно кожата преди лягане.

Хормонален дисбаланс – акне в зоната около ушите

Може би си мислите, че пъпките в тази част на лицето се появяват след използването на мобилния телефон, чийто екран залепва за кожата. Да, това може да е една от причините, но другата е много по-сериозна. Но в случай, че пъпките са по-сериозни и в тях има мастни натрупвания, е добре да се консултирате с лекар. Ако те не изчезват след използването на специална козметика, се препоръчва посещение при ендокринолог.

акне Pixabay

Pixabay

Диабет, инсулинова резистентност – жълто-розови подутини

Ако усещате сърбеж и сякаш имате нещо като ухапване по кожата на ръцете или други части от тялото, това не бива да се подценява. Тези подутини се получават най-често при хора, които имат диабет или инсулинова резистентност. При разчесване могат да се зачервят повече.

акне, пъпки

Pixabay

Дефицит на хранителни вещества – черни кръгове под очите

Някои хора имат по-тъмна кожа и за тях е обичайно да имат по-тъмни кръгове под очите, но при други това е индикация, че на тялото му липсват определени хранителни вещества. Друга причина, поради която се появяват, е липсата на достатъчно течности, затова е важно да пиете достатъчно вода през деня.

Сподели своята валентинка!

Балансираното хранене е начинът, чрез който тялото да получава достатъчно витамини, минерали, протеини и въглехидрати. Ако тъмните кръгове под очите не изчезнат, посетете личния ви лекар, който ще ви назначи конкретни изследвания.

Проблем със щитовидната жлеза – много суха кожа

Както стана ясно, през зимата кожата е по-суха от обичайното, но ако тя постоянно се бели и е на люспи, то най-вероятно става въпрос за някакъв проблем със щитовидната жлеза. Понякога жените с хашимото (понижена функция на жлезата) имат по-суха и раздразнена кожа, която не могат да излекуват. Тогава консултацията с дерматолог и ендокринолог е наложителна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари