IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суха кожа след бръснене – променете грижата

25 януари 2020 16 30

Кажете „чао“ на този често срещан проблем

Istockphoto

Сухата кожа е често срещан проблем през зимата. Въпреки че голяма част от тялото е покрита с дрехи, много хора продължават да премахват нежеланото окосмяване. Повечето използват най-простия и бърз начин за това – чрез бръснене. Независимо дали така или чрез коламаска или епилатор, кожата лесно се изсушава и люспи на места.

Образуването на лишеи, натрупването на прекалено много мъртви клетки и раздразнението на деликатната кожа налага взимането на някои мерки. Ако вие не полагате особени грижи за нея през този сезон, трябва да следвате тези стъпки:

Редовно ексфолиране

Много хора търсят начини за ексфолиране на мъртвата кожа в края на лятото, когато тя се бели и е твърде суха. След това като че ли забравят да ползват лосион за тяло и четки/гъби за премахване на мъртвата кожа.

С годините кожата губи своя блясък и здравината си. Ето защо е добре да бъде ексфолирана и то преди бръснене. По този начин ще предотвратите и наранявания и раздразнение на кожата.

бръснене под

IStockphoto

Първо душ, после бръснене

Грешка е, ако отидете в банята и започнете да се бръснете веднага. Дори и да покриете окосмяването на краката ви с пяна, кожата е по-суха, а космите – по-твърди.

Ако си вземете 15-минутен душ, вие ще внесете малко влага в клетките и ще улесните премахването на космите след това. По този начин рискът кожата ви да се изсуши и раздразни е много по-малък.

Бръснене вечер

Да, повечето от нас се бръснат когато имат свободно време. Все пак, една жена с дете трудно намира време да се среше, камо ли да се епилира. Но според дерматолозите, в кой часови диапазон се премахва окосмяването, не е без значение.

Експеримент на редактора: Помага ли домашната пилинг маска?

Може би ще кажете, че най-подходящото време е сутрин, когато е по-светло и няма да пропуснете нито едно косъмче, но грешите. Вечер е за предпочитане! Ако ползвате бръсначката или епилатора рано сутрин, има вероятност да не постигнете много добър резултат тъй като рано не всички косъмчета се показват от космения фоликул.

бръсначка Pixabay

Pixabay

Мокрете достатъчно бръсначката

Когато се приготвите за бръснене, не забравяйте да намокрите добре бръсначката преди да я използвате. Поставяйки я под струята топла вода за няколко минути, ще „активирате“ онази част от нея, в която има сапун и специални масла, които предотвратяват зачервяване, сухота и дразнене и същевременно правят бръсненето по-гладко.

бръснене, мишници

Pixabay

Заместете гела с крем

Кремовете за бръснене са по-добрата алтернатива на геловете, които много жени и мъже използват. Те съдържат повече хидратиращи съставки, които овлажняват и подхранват кожата в дълбочина. А тя има доста по-голяма нужда от тях през зимата, за да не бъде суха и напукана.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари