IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиенето на вода не хидратира кожата

4 октомври 2019 09 00

Не игнорирайте козметиката

Снимка: Pexels

Да давате на тялото достатъчно флуиди, е най-доброто нещо, което може да направите за него, за да е здраво. Все пак водата помага за изкарване на токсините от организма, доставя лубрикация на ставите, предпазва от запек, дава енергия и ви помага да останете във форма. Според някои писания дори хидратира кожата. Но дали това е истина?

Защо пиенето на вода не хидратира кожата

Няма съмнение, че хидратацията е важна за здравето, но все още не е доказано, че с пиенето на вода можете да помогнете за хидратиране на кожата.

Тя е съставена от три слоя – външен (епидермис), подкожен (дермис) и подкожна тъкан. Ако в най-външния слой на кожата няма достатъчно вода, тя ще загуби еластичността си и ще стане по-груба и склонна към нацепване. Въпреки това, няма научни доказателства, че пиенето на допълнителна вода ще хидратира кожата ви.

Клиничен анализ от едно проучване подчертава ползите от дългосрочния прием на вода за здравето на кожата. Изследването, проведено от Университета на Мисури – Колумбия, показа, че изпиването на 500 милилитра вода увеличава притока на кръв към кожата, но доказателства за промяна във външния ѝ вид няма.

Какво действа добре на кожата

Хидратацията на кожата зависи основно от способността ѝ да задържа вода. Тя се хидратира през единия от двата слоя – или чрез продукцията на естествена мазнина или повърхностно чрез кремове, лосиони и други продукти. Диетата ви също има значение за мекотата и еластичността на кожата. Включете в нея полезни мазнини, намалете въглехидратите, които спомагат за отделяне на водата от повърхността на кожата.

Изводи

Пиенето на вода е много важно за функциониране на вътрешните органи. Вашите гени, хормоните, начинът ви на живот, диетата ви и продуктите, които използвате, всъщност имат значение как ще изглежда кожата ви. Пиенето на вода не е отговорът за това как да я поддържате хидратирана и свежа.

Какви навици да придобиете, за да се погрижите кожата ви да задържа вода:

  • Не стойте много на слънце;
  • Не ползвайте гореща вода за миене на ръце, лице и тяло;
  • Използвайте почистващи продукти за лице, вместо сапуни, тъй като те изсушават;
  • Избягвайте козметични продукти, които съдържат алкохол;
  • Нанасяйте хидратиращ крем след душ или миене на ръце;
  • Носете ръкавици, когато е студено.
Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари