IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да предпазите кожата от изсушаване през зимата

16 януари 2020 10 30

Създайте си следните навици

Снимка: Pixabay

Кожата е особено сензитивна при промяната на времето. Както лятото я пазите усилено от изсушаване, трябва да се грижите за нея и през зимата. Вятърът, постоянното навличане с дрехи, ниските температури – всичко това я дехидратира и ако не вземете мерки, ще се сдобиете с напукано лице и устни, цепещи се кутикули на ноктите, червени петна, пъпчици и дори обриви.

Ето и някои полезни съвети от дерматолога д-р Ринки Капур, които ще ви помогнат да запазите кожата на лицето и тялото си здрава и в топформа:

Избягвайте миене с гореща вода

Това важи не само за душовете, а и за постоянния досег с водата – миене на лице, на ръце и т.н. Колкото и да ви е студено и да ви се иска да се постоплите с гореща вода, недейте. Поне не го превръщайте в навик. Горещата вода отстранява естествената хидратация от кожата, отмивайки натуралната „мазнина“, която тя произвежда.

Хубаво е да лимитирате престоя си в банята за душ не повече от 10 минути и да не се къпете повече от веднъж на ден.

Заложете на хидратиращи душ гелове

Чистият сапун изсушава кожата. На пазара в момента има куп продукти под формата на пяна или с по-кремообразна текстура, които предоставят хидратация и са по-нежни към тялото и лицето.

Избягвайте триене под всякаква форма

Гъбите може и да премахват мръсотията по-добре, но пък те са груби спрямо кожата ви, която е по-чувствителна през зимата. По-добре изберете пенливи продукти, които да нанасяте с кръгообразни движения по тялото, отколкото да търкате силно под душа.
Същото важи и за кърпите – памук и микрофибър са по-щадящи от стандартните кърпи и попиват по-добре без да се налага да жулите тялото.

Нанасяйте крем веднага след баня

През зимата кожата изсъхва по-бързо, а заради студа се напуква веднага. В момента, в който се изсушите, нанесете силно хидратиращ лосион за тяло. Не забравяйте да нанесете и крем за краката, иначе петите ви ще се напукват постоянно.

Ползвайте продукти без алкохол за лицето

Когато чистите грима си или просто искате да махнете мръсотията от лицето, натрупана през деня, изберете продукти, които не съдържат спирт. Дамите с по-мазна кожа, вероятно имат доста такива, тъй като те мигновено премахват излишния себум, но заедно с него причиняват изсушаване на кожата, което зимата не е никак препоръчително. По-добре малко по-мазна и защитена кожа, отколкото суха, напукана и раздразнена.

Не пийте студена вода

Устните ви също са свръхчувствителни през зимните месеци. Както трябва да избягвате горещата вода, избягвайте и студената. Тя ще подсили неблагоприятния ефект от студа и устните ви веднага ще загрубеят и ще станат сензитивни.

Не излизайте без балсам за устни

Обикновен вазелин или балсам за устни с прополис ще ви свърши чудесна работа. Той пази устните, тъй като образува мазен пласт върху тях и не позволява нито на UV-лъчите, нито на вятъра, нито на сухия от климатиците и парното въздух да повлияе на тяхното състояние и да ги ограби от естествената им влажност.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари