IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата през зимата: 4 съставки, които да търсите

18 ноември 2019 12 30

Хидратацията в студа не бива да се пропуска

Istockphoto

Грижата за кожата през зимата е много важна. Понякога е нужно да си купим специална козметика за този сезон, тъй като ежедневната не може да ни помогне при сухо, загрубяло и зачервено лице вследствие на лошите метеорологични условия. На пазара има какви ли не продукти, но как да преценим кой от тях е най-подходящ?

Според дерматолози, ключът към здрава и добре поддържана кожа е залагането на формули с доказани съставки, а не купуването на козметика, за която не знаем нищо, освен че я виждаме в рекламите всеки ден.

Ето кои четири съставки трябва да присъстват в продуктите, които купувате за грижата за кожата през зимата:

козметика

IStockphoto

1. Гликолова киселина

Това е вид алфа хидрокси киселина, която се съдържа в захарната тръстика, киселото мляко, ябълките и цитрусовите плодове. В продуктите за красота тя се използва в синтетична форма и действа като ексфолиант. Има много добър ефект при премахването на мъртвата кожа и затова се среща като съставка в много скрабове за тяло.

Използването на продукт с гликолова киселина прави кожата по-мека и сияйна. Тя почиства запушените пори и помага при акне и черни точки, коментира пред Glamour д-р Лили Талакуб. И препоръчва закупуването на козметика, която е с по-малък процент гликолова киселина – до 20.

2. Витамин С

Той е силен антиоксидант, който се бори със свободните радикали. Витаминът премахва замърсяванията в кожните клетки и прави кожата по-млада и еластична, защото повишава производството на колаген. Той не само лекува рани и акне, а може да бъде ефикасно средство при хиперпигментация и възпаление.

Ако се ориентирате към дневен крем с витамин С, може да го нанасяте сутрин, веднага след почистване на лицето.

3. Ретинол

Производна на витамин А, тази съставка е едно от най-добрите средства против стареене. Тя подобрява еластичността на кожата, като стимулира образуването на колаген и еластин.

Ретинолът ускорява отделянето на мъртвите клетки, което подобрява регенерацията на кожата и намалява пъпките. В магазините има най-различни продукти с тази съставка, в зависимост от различните типове кожа. Дерматолозите препоръчват да търсите козметика в която ретинолът е с 0,4% концентрация. Ако имате серум с ретинол, например, го нанасяйте преди лягане. В случай, че си вземете лосион, го ползвайте за овлажняване на кожата.

Как да изберем най-добрия балсам за устни?

4. Серамиди

Те са естествени липиди в кожата. Имат голямо значение в грижата за кожата, защото задържат влагата в нея и подпомагат бариерната функция. Продукти с тази съставка са необходими през зимата, за да може кожата да бъде по-хидратирана.

Ежедневното нанасяне на крем или лосион със серамиди, ще успокои кожата, ще задържи влагата и ще възстанови кожната бариера.

Преди да си купите козметика със серамиди, е добре да се консултирате с дерматолог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари