IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изберем най-добрия балсам за устни?

16 ноември 2019 15 00

Четете внимателно етикетите на продуктите

Istockphoto

Устните се напукват и изсушават по всяко време на годината, но през есента и зимата проблемът се изостря. Излагането на кожата на студа и вятъра навън и същевременно сухия въздух вътре, са основният фактор, водещ до този дискомфорт. А ние, вместо да си сложим някакъв балсам, първосигнално се облизваме, което е напълно погрешно.

„За разлика от кожата по останалата част на тялото, тази по устните няма плътен рогов слой, който да я защитава допълнително. Ето защо тя е по-податлива на изсушаване през зимата“, обяснява д-р Хайди Уолдорф.

Освен заради сезонните промени, сухите устни може да са страничен ефект от използването на някои лекарства, например антихистамини, които се пият при алергии или изотретиноин (при акне), обяснява от своя страна дерматологът Меган Фели.

Как да изберете най-добрия балсам за устни?

балсам за устни

Източник: IStockphoto

За да защитите добре устните си през есента и зимата, първото нещо, което трябва да направите, е да изхвърлите старите балсами, чийто срок на годност е изтекъл. Също така, добре е да не ползвате такива, които сте нанасяли през лятото, защото тяхната формула е по-различна и няма да ви донесе кой знае какъв ефект.

Успокояващи съставки

Четете добре етикетите и си изберете балсам, който съдържа съставки, създаващи защитна бариера по кожата. Тя ще държи влажността в устните за по-дълго време. Вазелин, силикон, сквален, ланолин, масло от ший и пчелен восък, са нещата, които трябва да търсите. Глицеринът и хиалуроновата киселина също са предпочитани, защото предотвратяват изсушаване. Някои продукти са направени и с хидрокортизон, който може да намали възпалението при вече сухи и болезнени устни.

Избягвайте по-тежки съставки

Много балсами съдържат охлаждащи агенти като камфор и ментол. Те ухаят приятно, но при контакта с кожата може да я раздразнят.

Търсете ексфолиращи продукти

Сухата кожа по устните трябва да се премахва от време на време. А това става със специални ексфолиращи продукти, от които се нуждаете през есента и зимата. Избягвайте салицилова киселина или скраб с много големи гранули, които могат да причинят сърбеж и зачервяване по кожата.

Изпробвано от редактора: Как да защитите кожата си в студа?

Съобразете се с вашето състояние

Медът и прополисът са много полезни както при настинка, така и за сухата и напукана кожа на устните. Но все пак, когато си търсите балсам, съобразете се с това имате ли някакви алергии или здравословни проблеми. Ланолинът, ментата и кокосовото масло, някои оцветители и аромати, също могат да причинят раздразнение.

Консултация с дерматолог

Ако не можете да се справите със сухите устни или възпалението, потърсете мнението на специалист. Отидете на преглед при дерматолог, който ще ви посъветва какво да правите.

Най-вероятно специалистът ще ви обърне внимание на това, че ако обичате да карате ски, то ви е необходим балсам със слънцезащитен фактор.

Експеримент на редактора: Помага ли кокосовото масло при напукани устни?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари