IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветите на специалиста: Как да се справите с акнето през есента?

22 октомври 2019 14 30

Д-р Весел Кантарджиев разкрива защо грижата за кожата е много важна

Istockphoto

Акнето е мултифакторно възпалително заболяване на кожата, което засяга 2/3 от жените и 1/3 от мъжете по света. Близо 90% от тийнейджърите и 50% от младите хора над 25-годишна възраст имат този проблем. Защо грижата за мазната и проблемна кожа е много важна и каква е причината за изострянето на акнето през есента, попитахме д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология към Военномедицинска академия.

Пъпките се появяват в определени зони с повишена мастна секреция, а именно лице, гръб, гърди. По думите на специалиста, всяка една възрастова група може да се сблъска с акне на определен етап от живота си, но най-засегнати са подрастващите.

„Двата пола са застрашени в еднаква степен, но по-тежките форми се срещат по-често при мъжете, поради по-високата продукция на андрогени (хормони, отделяни от надбъбречната жлеза). Не на последно място, в по-развитите индустриално страни, страдащите от акне са повече, поради по-мръсния въздух и вредностите, на които е изложена кожата ежедневно“, обяснява д-р Кантарджиев.

д-р Весел Кантарджиев

Източник: ВМА

Кои фактори причиняват акне и влошават състоянието му?

Хормоналните проблеми, свързани с повишено образуване на андрогени, които от своя страна водят до отделяне на по-голямо количество себум, са основните виновници за образуването на пъпки по кожата. „Най-често в практиката се срещаме със синдрома на поликистозните яйчници. Употребата на анаболни стероиди при спортисти с цел качване на мускулна маса води и до така нареченото стероидно акне. Генетичната предразположеност, неправилната грижа за кожата у дома и прекомерното излагане на слънце, също изиграват важна роля за появата и влошаването на акнето“, коментира началникът на Клиниката по дерматология към ВМА.

Какво се случва с акнето през есента?

„Погрешно е схващането, че през лятото и на плажа акнето изчезва. Много от нашите пациенти твърдят, че именно когато се излагат на слънце, чувстват кожата си по-добре. Причината е, че UV-лъчите имат известна бактерицидна функция по отношение на бактериите, но това „подобрение“ през топлите месеци е за много кратко“, казва д-р Кантарджиев.

Ниската влажност и температурата на въздуха през есента и зимата причиняват сухота на кожата. В комбинация със студения вятър, те намаляват липидния ѝ слой, а неговата основна функция е на защитна бариера. „Това прави кожата доста по-уязвима на вредните фактори и преминаването на някои микроорганизми по-лесно. Именно на това се дължи влошаването на акнето през есента“, допълва дерматологът.

Пъпките по лицето и други части на тялото могат да се превърнат в сериозен проблем, ако не бъдат взети адекватни мерки за грижата за кожата, казва д-р Кантарджиев:

„Акнето е заболяване, което се отразява зле на психиката, самочувствието и настроението на пациента, без значение от пола и възрастта. Аз съветвам още при първите симптоми, а именно при мазна кожа, поява на черни точки и пъпки, да се потърси мнението на дерматолог, преди да се предприеме самолечение“.

Д-р Димитрина Гулева: Чудодейният ефект на веган козметиката от първо лице

Лекарят посочва още, че поддръжката и лечението на кожа, склонна към акне, е строго индивидуална и зависи от тежестта на заболяването. При по-тежките форми се налага системна терапия с антибиотици или лекарството изотретиноин за дълъг период от време. При по-леките случаи е достатъчно правилно почистване на кожата със специални продукти. Тяхната основна цел е да намалят омазняването. Може да се ползва и козметика, съдържаща съставки като азалаинова киселина, бензоил пероксид, антибиотици и други.

Според дерматолога, процедури като пилинги, микродермабразио и различни видове лазери, могат да са полезни, едва когато активното акне е излекувано и има наличие на белези, грапавини и петна по кожата. „Те са индивидуални при всеки пациент и съветвам да бъдат извършвани единствено от лекари в съответните медицински звена“, завършва д-р Весел Кантарджиев.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари