Витамините, които подсилват имунитета в сезона на вирусите, са А, C, и Е. D също се препоръчва, но според вирусолозите, той не действа еднакво добре при всички рискови групи. Много хора ги взимат под формата на хапчета, но вместо това може да наблегнат на по-здравословни храни, които ги съдържат.
Витамин Е е мастноразтворим и предпазва клетъчните мембрани от увреждане. Това се дължи на неговите антиоксидантни свойства, които гонят надалеч оксидативния стрес. Той насърчава производството на червени кръвни телца, което от своя страна подпомага усвояването на витамин К – особено важен за здравето на сърцето.
Една от основните ползи на витамин Е по време на пандемията е, че той намалява възпалението в тялото и така го предпазва до някаква степен от заразяване. Той прави кожата по-млада и стегната, грижи се и за косата, защото участва в производството на колаген.
Какво се случва при дефицит на витамин Е?
Тъй като се намира в почти всички храни, човек трудно може да получи недостиг на мастноразтворимия витамин. Все пак, когато количеството му намалее, се наблюдават мускулни болки, загуба на баланс, липса на концентрация, замъглено виждане, трудно фокусиране и други.
Ако не приемате достатъчно витамин Е, то сега може да станете по-податливи на инфекции, особено ако изпитвате затруднения с усвояването на някои витамини или имате съпътстващи заболявания.
Как да избегнете микробите, пазарувайки в магазина?
От какво количество витамин Е се нуждаем на ден?
По последни данни, при възрастните са необходими по 15 мг на ден – независимо дали за мъже и жени. Иначе на кърмачетата до 1 година трябва да се дават до 5 милиграма (7,5 IU). Количеството започва да се увеличава с увеличаване на възрастта:
– деца от 1 до 3 години: 6 мг (9 IU);
– деца от 4 до 8 години: 7 мг (10,4 IU);
– деца от 9 до 13 години: 11 мг (16,4 IU);
– деца над 14 години: 15 мг (22,4 IU).
*IU – международни единици
Pixabay
Кои храни са богати на витамин Е?
Някои семена и ядки, зеленчуци, както и масла, съдържат голямо количество витамин Е. Ето 5 примера:
1. Слънчогледови семки
Те могат да станат част от вашата здравословна закуска или салатата ви за обяд или вечеря. Не ги подценявайте! Освен витамин Е, те са пълни с високи нива на магнезий, мед, витамин В1, селен и много фибри, полезни за храносмилането ви.
Посипете яйцата си със слънчогледови семки, хапвайте ги докато гледате филм или овкусете с тях вечерята.
2. Спанак
Един от най-здравословните зеленолистни зеленчуци. Той е богат на витамин Е. Само половин чаша пресен спанак има около 16% от дневната ви нужда. Суров или сготвен, той трябва да присъства на трапезата ви в сезона на вирусите.
Забележете, че приготвянето на спанак на пара може да ви помогне да усвоите повече хранителни вещества от него.
3. Растителни масла
Зехтинът, олиото, маслото от пшеничен зародиш – това са сред най-добрите източници на витамин Е. Само 1 супена лъжица масло от пшеничен зародиш съдържа 100% от ежедневния ви прием на витамин Е. А 1 супена лъжица масло от рапица пък е пълна с 12% от препоръчителното ви количество за деня.
По принцип е по-добре да ползвате зехтин, но когато говорим за витамин Е и неговите ползи, тези дни не се притеснявайте да готвите със слънчогледово олио или масло от рапица.
Pixabay
4. Фъстъци
Да, от тях се пълнее и не са от най-здравословните ядки за баланса на килограмите, но пък съдържат голямо количество витамин Е.
Фъстъците са чудесен източник на антиоксиданти, богати са на мононенаситени мазнини, които спомагат за предотвратяване на рак на дебелото черво и камъни в жлъчката. Полезни са и за сърцето. Всъщност стандартна купичка с фъстъци съдържа 20% от необходимия прием на витамин Е и няма да ви попречи на отслабването.
Ресвератрол е антиоксидантът във фъстъците, който елиминира свободните радикали, които могат да причинят сърдечни заболявания и рак, както и да ви разболеят по време на грипния сезон.
5. Авокадо
По данни на Ndtv Food, авокадото е плод, богат на фибри. При това е с ниско съдържание на въглехидрати. Друга негова полза е, че съдържа каротеноиди, както и около 20% от необходимия дневен прием на витамин Е.
Pixabay
Авокадото има по-специфичен вкус и е по-мазна храна, но всъщност това са омега-3 мастни киселини, които са полезни за детоксикацията на организма и намаляване на риска от инфекции.
6 начина да подобрите имунната си система
6. Броколи
Много хора отбягват кръстоцветните зеленчуци, но те също са богати на мастноразтворимия витамин. Броколите понижават лошия холестерол (LDL) и също попадат в списъка на храните, полезни за детоксикация. Можете да ги приготвите на пара и овкусите с масло, да ги добавите към супата, да ги запечете с месо на фурна.
За да запазите полезните им свойства, по-добре е да ги готвите на по-ниска температура.














Рецепта за домашен чипс от картофи
Награждаване на филмите от конкурсите на "Синелибри" 2025 (СНИМКИ)
Учени разгадават преживяванията след клинична смърт чрез рисунки
Рецепта по турски: Чий кюфте (Люти булгурени кюфтета)
Учените съставиха най-големия в историята каталог на галактическите купове
Русия ще достави на Луната първите елементи за лунна станция до 2034 г.
„Най-евтиният в света“ хуманоиден робот струва само 1370 долара (видео)
Суперземя в съседство може да е най-доброто място за търсене на извънземен живот
Лийдс също се справи с Уест Хям, Груев влезе от пейката
Везенков и компания минаха лесно през Байерн
Гол в края спаси Милан от загуба, но не и от издънката срещу Пиза
ЦСКА е отчайващ, пълна летаргия и мъка за феновете
Дневен хороскоп за 25 октомври, събота
Поверия за Димитровден
Изберете си цвете и вижте дали ще се сбъдне желанието ви
Късмет и пари за 4 зодии – ноември ще бъде техният месец
Болест на котешкото одраскване
XII национален конгрес по интервенционална кардиология – научни достижения, иновации и обмен на опит с терапевтична работа на живо
ИСУЛ обявява безплатни прегледи за рак на простатата през ноември
Пирогов провежда още един курс по първа долекарска помощ при инциденти с възрастни
Остави коментар