IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина да подобрите имунната си система

17 март 2020 14 30

Храненето и качественият сън са много важни

IStockphoto

Правилно работещата имунна система е основният фактор за това да бъдете здрави през този сезон. Ако до момента не сте взимали никакви добавки и други стимулатори, сега е време да го направите, защото у нас върлуват както грип от тип А и В, така и COVID-19.

Главоболие, мускулна болка, отпадналост, липса на сън, бавно заздравяващи рани, летаргия... Това са основните симптоми, които човек може да усети, ако имунната му система е по-слаба. Това означава, че защитните му сили се понижават и тялото лесно може да бъде атакувано от вируси.

Промяната в начина на хранене, намаляване на стреса, повече време за сън, правене на някои упражнения (макар и в домашни условия), могат да подобрят имунитета и цялостното ви здраве.

Ето 6 начина, чрез които да подобрите имунната си система – независимо дали си стоите вкъщи или ходите на работа:

здравословно хранене,

IStockphoto

1. Спазвайте здравословна диета

Ако искате да не се разболявате, не се хранете с каквото и да е. Забравете за вредните преработени храни! Намалете приема на пакетирани десерти; бърза храна като дюнери, пици, сандвичи; рафинирана захар; както и алкохол. Те само ще допринесат за отслабване на имунната ви система и няма да ви осигурят необходимите хранителни вещества като витамини, минерали, фибри, протеини и други.

Въобще, ограничете консумацията на готова храна до минимум и наблегнете на пресните плодове и зеленчуци. Гответе си вкъщи и не купувайте чипсове, снаксове и пакетирани закуски, които само могат да повишат възпалението в тялото и да покачват килограмите.

2. Погрижете се за здравето на червата

В човека има близо 100 трилиона клетки. Според информация на „Holtorfmed“, от тях около 90 трилиона са паразити, бактерии, гъбички, вируси и други организми. Обикновено тялото има симбиотична връзка с тях – тоест те съжителстват без никакъв проблем, но когато имунната система на организма е понижена, равновесието се нарушава и от това страда храносмилателната система. Получава се лоша чревна флора и човек по-лесно се разболява.

За да бъдете по-здрави и да държите вирусите надалеч, елиминирайте всички патогени, които могат да са предпоставка за инфекция. Това може да стане именно чрез здравословно хранене и изключване на определени храни от менюто. Яжте храни, богати на витамини, минерали и фибри, за да насърчите растежа на полезните бактерии. Приемът на ферментирали храни също е препоръчителен за подобряване микрофлората на червата.

3. Ограничете употребата на антибиотици

Антибиотиците унищожават полезните бактерии в човешкото тяло. Те променят много полезни бактерии, вируси и гъбички в патогенни. Така те нахлуват в тъканите и са причина за разболяването.

Има моменти, когато антибиотиците са необходими, но избягването на прекомерната им употреба е наистина важно. Особено сега, когато случаите на коронавирус се увеличават, трябва да отбележим, че не бива сами да си предписвате каквито и да е лекарства, а да се консултирате с лекар.

В случай, че сте болни от грип и са ви изписали антибиотик поради друга причина, след като го приключите, задължително продължете с пробиотик. Подпомагайте храносмилателната система като консумирате туршии и други ферментирали храни, богати на пробиотици. Също така прополисът, масло от риган, екстракт от маслинови листа, мед от манука, са естествени антибиотици.

тренировка вкъщи

IStockphoto

4. Продължавайте да спортувате

Това че не можете да посещавате фитнеса или сте спрели да ходите на танци заради усложнената обстановка около коронавируса, не означава, че трябва да спрете да спортувате. Има начини да се движите и вкъщи, стига да си организирате подходящо за целта пространство.

Докато продължавате да се движите, клетките в тялото циркулират по-бързо и насърчават имунната система. Доказано е, че упражненията увеличават производството на макрофаги – клетки, които атакуват вредните бактерии, които засягат горните дихателни пътища. Ето защо, ако се застоите вкъщи, не само, че ще сте по-мудни, но и ще понижите своя имунитет.

От друга страна по-продължителните упражнения увеличават количеството на белите кръвни клетки и могат да имат обратен ефект – да увеличат хормоните на стреса. Ето защо вие сами трябва да прецените какво точно да тренирате и по колко, за да се чувствате в зоната си на комфорт.

Много тв канали и инструктори предлагат уроци, чрез които да се упражнявате. Социалните мрежи и платформите за видеосподеляне също са пълни с клипчета, които да ползвате, за да тренирате по-ефективно и да не се залежавате у дома.

 

5. Сънят не е за подценяване

Една от причините, поради които се забавят функциите на имунната система, е некачественият сън. Това може да се дължи на някои заболявания, но и на доста стрес. А и всички знаем, че покрай коронавируса ежедневието на доста от нас се промени, което е един вид стрес за тялото.

Тялото има нужда от конкретни хормони, протеини и химикали, за да се пребори с болестите и инфекциите. А тях може да ги получи и по време на сън, когато тялото си почива.

Възрастните обикновено се нуждаят от 7 до 8 часа сън на нощ, а децата и тийнейджърите – между 9 и 11 часа, за да поддържат здрава имунната си система. Колкото повече намалява продължителността, толкова по-висок е рискът от заразяване с инфекции и вируси.

6. Елиминирайте стреса

Както стана ясно, стресът е свързан и с качеството на съня. Когато той стане хроничен – повтаря се по-често от обичайното, той засяга различни органи и системи. Тогава тялото произвежда повече кортизол – хормон, който пречи на нормалното протичане на имунните функции.

Един от най-добрите начини да освободите стреса и да помогнете на имунната си система, е да правите неща, които харесвате и които ви разтоварват. Както всички говорят тези дни в социалните мрежи – изолацията от света и стоенето вкъщи има и добри страни – ще обърнете повече време на любимия човек, ще четете повече книги и гледате филмите, които сте отлагали толкова време. Може да правите упражнения на пода в хола, да шиете гоблени, редите пъзели и да творите нещо друго. Вие избирате!

Една топла вана с ароматни масла или танцуването на фона на любимата музика, също ще повишат хормоните на щастието и покачат защитните ви сили. Ако сте по-нервни и депресирани заради това, че не излизате навън, практикувайте медитация и различни техники на дишане – има много примери в интернет.

Ако работите от вкъщи, не забравяйте да ставате на всеки час и да правите почивка – не само за похапване, но и за покой на очите и нервната система.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари