IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Против инфекции: 5 храни, богати на витамин D

11 март 2020 12 30

Той понижава възпалението в тялото

Снимка: Istockphoto

През последните няколко дни масово се говори за разпространението на грипа и коронавируса у нас. Вместо да се презапасявате с хапчета и да се паникьосвате, трябва да обърнете внимание на това какво ядете и имате ли нужда от допълнителни хранителни вещества, с които да подсилите имунната си система.

Витамин D е мастноразтворимо съединение, което играе важна роля за много процеси в тялото. Той поддържа нервната система и мускулите, регенерацията на клетките, отговаря за здравето на костите, но най-голямата му полза през този сезон е, че помага при инфекции и намалява възпалението в организма.

По данни на „Healthline“, витамин D има основна роля за имунния отговор и е от решаващо значение за предпазване от вируси, както и болести като остеопороза, рак, депресия, диабет и затлъстяване.

Как да си набавите витамин D?

Някои го наричат „слънчев витамин“, защото най-голямо количество от него получаваме чрез слънцето. Организмът го синтезира по естествен път, но през зимата слънчевите лъчи са значително по-малко и той трудно се натрупва в тялото.

Витамин D

Pixabay

Какво е препоръчителното дневно количество?

За деца до 1 година – 400-1000 МЕ/дн.
За деца от 1 до 18 години – 600-1000 МЕ/дн.
За възрастни – 1500-2000 МЕ/дн.

За да не получите недостиг на витамина, може да приемате добавки или наблегнете на храни, които го съдържат. Ето няколко примера:

сьомга Pixabay

Pixabay

1. Сьомга

Рибата е чудесен източник на протеини, омега-3 мастни киселини и витамин D. Тя е по-мазна и по-скъпа като цена, но е достатъчно да я похапвате поне веднъж седмично, за да си набавите по-голямо количество от мастноразтворимото съединение.

2. Пъстърва

Друг вид риба, богата на витамин D. Една пъстърва, приготвена на скара или във фурната, осигурява малко над 100 % от дневната ви нужда от него. Освен това в нея има голямо разнообразие от витамини, минерали и протеини.

гъби

IStockphoto

3. Гъби

Смята се, че това е един от зеленчуците, в които има най-голямо количество витамин D. Той е богат на витамини от група В и калий, които също имат голямо значение за имунната система през зимата.

4. Яйчен жълтък

Яйцата са ценен източник на протеини. На второ място, жълтъците им са полезни за подсилване на организма през зимата, защото са богати на витамин D. Въпреки това, не е необходимо да отделяте белтъците. Те съдържат незаменими аминокиселини и са източник на веществото холин и здравословни мазнини.

яйца Pixabay

Pixabay

За предпочитане е да купувате яйца от свободно отглеждани кокошки, в които има от 4 до 6 пъти повече витамин D.

5. Риба тон

Въпреки че е консервирана, тази риба също е богата на витамин D. Чрез нея може да си набавите и ценни протеини. С нея може да правите най-различни салати. Въпреки че се препоръчва, не прекалявайте с количеството.

риба тон

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари