IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин Е и влиянието му върху кожата

25 юли 2020 15 00

Експерти разкриват важността и ефектите на известната съставка

Снимка: Pixabay

От многото съставки за грижа за кожата, витамин E определено е една от най-често срещаните. Намира се естествено в нашите тела и в някои храни. Ако се вгледате внимателно в продуктите си, най-вероятно ще намерите витамин E в повечето от тях. Говорим за серуми, овлажнители и кремове за очи. Може би дори сте опитвали и съставката във вид на добавка.

Но какво всъщност е витамин Е и какво може да направи за кожата ни? Екип от експерти говорят пред Allure и разкриват това кой може да използва съставката, как да я използва и по какъв начин да я включи в рутината си за грижа за кожата.

Какво е витамин Е?

Да, това е витамин, но техническият термин всъщност се отнася до група съединения. „Витамин Е е името на семейство на мастноразтворими антиоксиданти“, обяснява козметикът Никита Уилсън. Тя добавя, че има около осем различни типа или форми на съставката, като токоферилацетатът и токоферолът се срещат най-често в продуктите за грижа за кожата.

миене на

Снимка: iStock

С други думи, въпреки че технически има осем химически форми на витамин E, когато видите да се съдържа в продукта ви за грижа за кожата, то това почти винаги е токоферол. Това е единствената вариация, за която е признато, че отговаря на човешките изисквания.

Как витамин Е действа на кожата?

„Може да бъде много полезен за редица кожни заболявания, както и за заздравяване на кожата“, казва дерматологът Ава Шамбан. Тя добавя, че свойствата на витамин Е помагат за състояния от увреждане от слънцето до белези или изгаряния.

Както споменахме, витамин Е е антиоксидант и като такъв предотвратява окислителното увреждане на клетките и помага за премахването на свободните радикали. Последните са резултат от ежедневните стресови фактори на средата като незащитено излагане на слънце и замърсяване на въздуха.

Освен това витамин Е има овлажняващи и лечебни ползи и помага за укрепване на кожната бариера. То е и естествено противовъзпалително средство, така че може да се използва за успокояване на кожата. Към това добавете и хидратираща функция.

Кой може и кой не може да използва витамин Е?

Съставката обикновено не е препоръчителна за свръхчувствителна, много мазна или склонна към акне кожа. В много редки случаи витамин Е може да действа като алерген към някои хора, причинявайки дразнене, сърбеж и дори обрив. Според дерматолога Одри Кунин, по-малко от 1% от световното население са чувствителни към витамин Е.

Други експерти пък смятат, че съставката не трябва да се приема като алерген, защото тя се съдържа в тялото и е доказала ефекта си срещу редица кожни заболявания като екзема. Те смятат, че витамин Е може да донесе само позитивни ползи за кожата. Тъй като той е разтворим, включването му в рутината ви чрез овлажнители или масла е добро решение.

крем за

Снимка: iStock

Когато витамин Е се сдвои с витамин C, техните ефекти стават още по-силни. Именно затова много серуми съдържат и двете съставки. Ако сте начинаещ в употребата на витамин Е или кожата ви е чувствителна, опитайте първо с овлажнители, съдържащи съставката.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари