IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин К – за по-здрава и хидратирана кожа

11 май 2020 08 30

Вижте кои са основните му ползи

IStockphoto

Приемът на добавки е от голямо значение за здравето на кожата, ноктите и косата. Сега повече от всякога те се нуждаят от подхранване, защото заради по-стриктната хигиена по време на изолация стават по-сухи и и загрубели.

Витамин К е една от хранителните добавки, която трябва да използваме докато си стоим #ОтговорниВкъщи. Той може да помогне за регенерацията или намаляване на възпалението в кожата около устата, която става по-чувствителна заради контакта си с материала на предпазната маска.

„Когато търсим витамини за грижа за кожата, най-често се сещаме за C, D и E, но според проучванията, 99 от всеки 100 души могат да имат недостиг на витамин К. Все повече доказателства сочат жизненоважната роля, която той играе за засилване на имунната система“, обяснява пред Ellle Сабир Дайа от Victoria Health.

Какво представлява витамин К?

Той спада към групата витамини, които обикновено се използват за заздравяването на рани. Среща се под две форми – К1 (филохинон) и К2 (менахинон). Първият се съдържа в зеленолистни зеленчуци, докато вторият се открива във ферментирали храни.

Витамин К е мастноразтворим – когато се приема заедно с мазни храни, се усвоява от тялото по-добре. Една от основните му функции е да поддържа минерализацията на костите, също така участва в съсирването на кръвта и регулира нивото на калций в нея.

маска за

IStockphoto

Кои са предимствата на витамин К в грижата за кожата?

Както стана ясно, той помага при рани, пъпки и възпаление. А те са проблем на много хора по време на изолация. Заради плата, от който е направена предпазната маска, която носят, влагата и някои замърсявания от околната среда, те се оплакват от сърбеж, зачервяване, възпаление и досадни пъпки.

Козметика, в чийто състав има витамин К е за препоръчване в този период. Тя подпомага процеса на регенерация на кожата и поддържа нейната естествена бариерна функция.

Освен за рани и раздразнена кожа, витамин К действа положително и при тъмни кръгове на очите и спукани капиляри, обяснява пред Elle Марго Маруун.

Действието на витамин К не е моментално, но с течение на времето намалява възпалението, зачервяването и подуването. Може да помогне дори при състояния като екзема. Освен това поддържа хидратацията на кожата – друго много важно нещо по време на карантина.

витамин К

IStockphoto

Кои храни съдържат витамин К?

Много зеленчуци са богати на мастноразтворимия витамин. Например къдраво зеле, спанак, ряпа, цикория, маруля, брюкселско зеле, карфиол и други. Той е открит и в доста билки и подправки като кориандър, градински чай, мащерка, риган. Витамин К има също така в някои сушени плодове и зърнени храни, но в по-малки количества.

Бонус

Ако се храните здравословно и балансирано, със сигурност приемате достатъчно витамин К чрез храната си. Ако искате да пиете добавки, първо се консултирайте с вашия лекар, защото предозирането с него води до някои нежелани реакции.

маска за

IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари