IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подберете козметиката според типа кожа?

7 май 2020 15 00

Вижте кои съставки да търсите по етикетите

Снимка: Istockphoto

Откриването на най-подходящата козметика е доста трудно понякога, особено по време на изолация, когато заради честото миене кожата става по-чувствителна. За да разрешат проблема си и да не се налага да обикалят продължително из магазините, много хора предпочитат да се доверят на съвета на приятел. Така си купуват продукт, който им е препоръчан, но това не означава, че ще е ефикасен.

Ако вашата приятелка е доволна от лосиона си за тяло, няма нищо лошо да си го вземете и вие. Но не очаквайте да ви действа по същия начин. Все пак всеки има различен тип кожа – основното, което трябва да се съобрази при избора на козметика.

В случай, че кремът ви за лице не може да ви помогне при суха и лющеща се кожа или имате нужда от продукт срещу лесното омазняване, ето няколко съвета, които ще са ви от полза.

Вижте кои съставки да търсите в продуктите според типа на вашата кожа:

козметика Pixabay

Pixabay

Суха

За справяне със сухата кожа и по-лесното отстраняване на мъртвите клетки, може да си направите маски за лице с натурални средства. Такива например са бананите, краставиците и подхранващите продукти като кокосово масло, малина и авокадо.

Когато отидете в магазина за козметика, дори и вече да сте се ориентирали към конкретна марка и продукт, четете внимателно етикетите. На тях трябва да присъстват съставки като гликолова и хиалуронова киселина, пчелен восък, глицерин, масло от шеа (карите), алое вера, какаово или кокосово масло и други. Те правят кожата мека и гладка и ще са чудесен съюзник в грижата за кожата по време на изолация.

Мазна

Най-добрите съставки, от които имате нужда с този тип кожа, са тези с некомедогенни и антибактериални свойства.

Може да се ориентирате към козметика, която съдържа масло от чаено дърво, арганово масло и такова от жожоба. Те хидратират и подхранват кожата, но не запушват порите – нещо, което води до омазняване и поява на пъпки.

За да контролирате излишния себум, ползвайте продукти, които имат в себе си салицилова киселина, бензоил пероксид и екстракт от чаено дърво.

грижа за

IStock

Чувствителна

Тук е по-трудно да си намерите идеалната козметика. Ако сте с чувствителна кожа, е хубаво да се консултирате с дерматолог, защото най-често тя изисква медицинска козметика, която е от по-висок клас.

Онова, което трябва да търсите на етикетите, са съставки с успокояващи и противовъзпалителни свойства. Така например кокосовото масло и алое вера успокояват раздразнената и възпалена кожа. Също така някои плодови екстракти, такива от лайка и натурални масла, са за предпочитане.

Комбинирана

Тук имате сложната задача да намерите продукти, които хем стават за суха кожа, хем за мазната Т-зона, която имате.

Добре е да си купите продукти, които съдържат мед, кисело мляко и алое вера. Тази комбинация има антибактериален ефект и почиства мръсотията в Т-зоната, като същевременно овлажнява сухите участъци.

Отделете средства за ексфолираща и хидратираща козметика.

избор на

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари