IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-млада кожа: Кои съставки в козметиката да търсите?

17 април 2020 13 30

Коензим Q10 насърчава производството на колаген

Pixabay

Структурата на кожата се променя с течение на времето. Заради годините, някои нездравословни навици или неправилна грижа, се появяват първите признаци на стареене – липса на блясък, отпускане, бръчки, фини линии и други. Тъй като не можем да ги спрем, има начини поне да ги забавим – чрез различни процедури и използването на специализирана козметика.

Според д-р Джошуа Зейхнер, има много продукти на пазара, които се рекламират за подмладяване на кожата, но за някои е спорно какъв е ефектът им. Дерматологът посочва, че те трябва да съдържат определени съставки, наречени антиагери, които да стимулират производството на колаген и да намаляват бръчките. Такива са ретинолът в кремовете и някои слънцезащитни продукти, за които е доказано, че помагат при стареене.

За да изберете правилната за вас козметика, трябва да знаете своя тип кожа, както и кои са основните съставки, които са най-ефикасни за подмладяване на кожата. Ето 5 примера:

Витамин В – за здрава кожа, коса и нокти

крем за

Pixabay

Витамините от група В са основен комплекс, който се използва в продуктите за грижа за кожата. Макар да се различават един от друг, всички имат една много важна функция – да превръщат храната в енергия за тялото и да подпомагат жизненоважни процеси в него, сред които и производството на колаген.

„Витамин В и всички негови производни са от съществено значение за здравето на кожата, косата и ноктите“, казва д-р Джоел Шлезингер, дерматолог от Небраска.

Въпросните витамини са полезна съставка в овлажняващите продукти за кожа. Според специалистите, когато те присъстват на етикета на продукта, който сте избрали, то трябва да сте сигурни, че ще имат благоприятен ефект за регенерацията на кожата. Те са особено полезни за зарастване на рани.

Коензим Q10 – за повече колаген

жена, свежа

Pixabay

Коензим Q10 е мощен антиоксидант, който може да помогне за детоксикацията на кожата и растежа на нови клетки.

„Коензим Q10 подобрява еластичността на кожата, защото подобрява производството на колаген“, обяснява пред „EverydayHealth“ д-р Джесика Ву. Тя посочва, че с времето количеството на естествения коензим Q10 намалява, което намалява регенерацията и забавя процеса на подмладяване на кожата.

Според редица проучвания, приемът на добавки с Q10 в комбинация с използването на кремове с него, дават положителни резултати и забавят поне до някаква степен стареенето на кожата.

крем, рози

Pixabay

Мед – за намаляване на провисване и запълване на бръчките

Неслучайно го наричат „убиец на бръчките“. Медът свързва протеините в кожата и я прави по-еластична. Той е съставката, която има съществено значение за образуването на колаген, чрез който може да се намалят провисването и бръчките.

Клинични проучвания показват, че медът допринася за изчистването и подновяването на разграждащият се колаген. Той има благоприятен ефект върху кожата след изгаряне или при зарастването на рани.

Освен това, козметиката с мед е подходяща за хора с по-чувствителна кожа, които не понасят действието на съставката ретиноиди.

сияйна кожа

IStock

Пептиди – стимулират производството на колаген

Според изследване, публикувано в „International Journal of Peptide Research and Therapeutics“ през 2018 г., пептидите са ефикасни при стареене на кожата. Ето защо са една от най-често срещаните съставки в козметиката за този проблем.

Пептидите са градивни елементи на протеините. Те стимулират производството на колаген и намаляват бръчките, коментира д-р Зейхнер. Но не всички пептидни кремове за този проблем са ефикасни. Затова тя препоръчва използването на продукти, на чийто етикет пише, че са преминали клинични тестове.

естествени масла

Pixabay

Витамин Е – възстановява увредената кожа

Витамин Е е мощна съставка в козметиката, предназначена за възстановяване на увредената кожа. Помага при сухота, бръчки и фини линии.

Витаминът неутрализира свободните радикали, които увреждат клетките, които се задействат от фактори на околната среда като прекомерното излагане на слънце.

„Витамин Е е чудесен антиоксидант, който трябва да се търси в подмладяващите кремове за кожата. Той може да помогне и за заздравяването на рани, като засилва кожната бариера“, коментира д-р Шлезингер. Специалистът препоръчва дори използването на масло от витамин Е при напукана кожа, белези и изгаряния.

Този текст е информативен и не може да замести консултацията ви с дерматолог. Останете #ОтговорниВкъщи и се грижете редовно за вашата кожа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари