IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздразнена кожа – как да я успокоите?

28 февруари 2020 17 30

Подберете внимателно дрехите, които да носите

Istockphoto

Сърбеж, зачервяване, люспеща се кожа, възпаление. Това са често срещани проблеми през зимата, когато ниските температури и топлите, но влажни помещения, в които стоим с часове, променят състоянието на кожата. Тя се нуждае от подхранване и омекотяване, но ние често подценяваме това.

Ако имате някой от тези неприятни симптоми, то най-вероятно кожата ви е раздразнена от нещо. Ваша задача е да откриете от какво!

Мелани Гросман, сертифициран дерматолог от Ню Йорк, коментира пред „Woman'sDay“, че основното почистване на вашето жилище от прахта, акарите, влагата и мухъла, може да помогне при раздразнена кожа. Когато след това все още ви сърби и не спирате да се чешете с ръце, е добре да се консултирате със специалист.

Как да успокоите раздразнената кожа?

сърбеж, раздразнена

IStockphoto

Носете удобни дрехи

Първото нещо, което да проверите, е дали нямате дрехи в гардероба си, които дразнят кожата. Някои твърде прилепнали клинове, шевовете на дънките или изкуствените материи, могат да доведат до сърбеж или обрив. Освен това има някои цветни дрехи, чиито бои също може да са повод за кожни проблеми.

Ако кожата ви е раздразнена, носете повече памучни дрехи и такива, с които кожата ви „може да диша“. Перете ги по-често, за предпочитане с хипоалергенен препарат. Така ще намалите ужасното чувство на сърбеж.

шампоан, взимане

IStockphoto

Сменете температурата на водата

Всеки казва, че след един горещ душ се чувства страхотно. Той помага на тялото да се отпусне, но всъщност топлата вода изсушава кожата и влошава състоянието й, ако има друг дразнител.

Ако искате да успокоите кожата, къпете се с малко по-студена от обичайно използваната от вас вода. Също така, поставянето на студени компреси на конкретно място, което се лющи или е възпалено, има положителен ефект.

Хидратиране всеки ден

Колко пъти през седмицата си слагате хидратиращ лосион за тяло? Ако отговорът е 1-2 пъти, то не е достатъчно. Грижете се за хидратацията на кожата всеки ден, ако тя е суха и раздразнена. За целта трябва да си купите продукт, който не съдържа парабени, сулфати, парфюми, а повече натурални съставки.

По думите на дерматолога Лорейн Плоч, преди да намажете кожата си с хидратиращ лосион, може да го поставите за малко в хладилника или фризера, за да се охлади.

лосион за

IStockphoto

Намалете използването на парфюми

Ако усетите, че след използване на парфюм, тоалетна вода и разни спрейове, кожата ви сърби, то трябва да спрете или да ограничите използването им. Най-вероятно част от съставките им са причина за раздразнението на кожата.

Синтетичните мускуси като галаксолид, фантолид, тоналид, може да причинят алергична реакция.

Консултирайте се за лекарства

Антихистамините са най-често срещаните противоалергични лекарства. Понякога не е нужно да ги пиете. На пазара има различни видове медицинска козметика, която съдържа веществата, блокиращи хистамина, който е основният виновник за алергичната реакция. Същото може да причинят и монотерпените като гераниол, лимонол, ментол, цитронелол, нерол.

Има и много кремове с хидрокортизон, които помагат при чувствителна кожа, но те се предписват от дерматолозите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари