IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 грешки в грижата за сухата кожа през зимата

17 декември 2019 12 30

Хидратирането трябва да бъде в правилния момент

Pexels

Зима е! Навън е студено, влажно, а въздухът е мръсен. Заради тези атмосферни условия не само, че трудно дишаме, а имаме и проблеми с кожата – тя е суха, зачервена и възпалена. И както неведнъж сме споменавали, в такива случаи тя изисква специална грижа, но дали знаем какво е най-подходящо за нас?

Суха кожа – хидратиране

Чрез най-различни реклами по списанията и телевизията ни предлагат какви ли не продукти. Слушаме и четем колко е важно кожата да бъде хидратирана, за да не се изсушава и възпалява, но истината е, че много мъже и жени не знаят как точно да ги приложат на практика. Те си купуват даден продукт, но не са информирани как да го използват.

Има няколко грешки, които ние допускаме в грижата за сухата кожа през зимата, с които само си навличаме още проблеми. Ето кои са те:

кожа, студ

Източник: Pexels

Използване на обикновен лосион

„Обикновеният течен лосион за тяло не върши работа. Уверете се, че използвате крем, а не лосион“. Това коментира пред Allure дерматологът Дорис Дей, според която през този сезон трябва да се използва по-голямо количество от този тип овлажнители. По думите ѝ, ако до момента сте поставяли само нощен крем на лицето си, сега трябва да го правите два пъти на ден – сутрин и вечер, за да може да задържите за по-дълго влагата в кожата.

Хидратирате се в неправилното време

„Проучванията показват, че хората хидратират кожата доста по-добре, ако го правят непосредствено след къпане“, казва Джошуа Зейхнер. Колкото повече чакаме след като вземем душ, толкова повече кожата се изсушава. Затова дерматологът съветва през зимата да нанасяме овлажняващия продукт още докато кожата е влажна и топла, за да може съставките да проникнат по-лесно.

Съставките са важни

Има какви ли не лосиони, кремове и балсами, които са рекламирани като овлажняващи продукти, но всъщност много от тях съдържат грешните съставки. Според Зейхнер, за да се грижите добре за сухата кожа, трябва да откриете продукт, който съдържа възстановяващи кожата серамиди, които запълват пукнатините между кожните клетки и насърчават регенерацията (възстановяването на сухата и напукана кожа). Важен е и глицеринът, който задържа за по-дълго влагата и така предотвратява сухота, дразнене и сърбеж.

Неподходящ продукт за почистване

Понякога мъжете или жените си мият лицето или ръцете с обикновен сапун, който може да понижи pH на кожата. Това води до раздразнение и сухота. Освен това някои продукти за почистване на грим съдържат твърде много алкохол, който може да премахне естествените масла и да наруши кожната бариера.

„Използвайте само хидратиращи продукти за почистване на кожата, които са по-нежни“, коментира още Зайхнер. Хубаво е мицеларните води да са на маслена основа, за да не изсушават допълнително, а да я правят по-мека и еластична след премахването на замърсяването.

Пропускане на маски за през нощта

Според д-р Дорис Дей, много хора си правят маски, които отмиват, а за зимата са подходящи тези, които действат през нощта. Те се слагат на лицето и докато спим, хидратиращите серуми и етерични масла проникват по-добре в кожата и създават плътен слой, който да я предпази от вредните атмосферни влияния.

От друга страна някои маски имат охлаждащ ефект и облекчават възпалението, също намаляват и пъпките.

Пренебрегване на възпалението

През пукнатините на сухата кожа попадат най-различни замърсявания, което води до намаляване на влагата, зачервяване, възпаление и сърбеж. Освен подобряване на хидратацията с овлажнители, е добре да се купи и продукт за третиране на възпалението.

Дерматолозите изтъкват, че за справяне с раните и пъпките не бива да се ползват кремове с кортизон за повече от две седмици, защото те могат да нарушат текстурата на кожата и тя да стане по-тънка.

Изпробвано от редактора: Как да защитите кожата си в студа?

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари