IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 доказани ползи от консумацията на мед

24 февруари 2020 09 00

Яжте го за по-силен имунитет през зимата

Pixabay

През зимата медът се използва не само за подслаждането на любимия ни чай и някои други ароматни напитки, но и като за средство, което предпазва от вируси. От години натуралният продукт се използва за подсилване на имунната система заради неговото силно антимикробно действие.

В магазините се продават различни видове мед. Цената им обаче не бива да бъде определяща за качеството, съветват специалисти. Според тях, най-лесният начин да проверите дали медът е истински, е да обърнете буркана с капачката надолу още в магазина. Ако се образува въздушен балон във формата на ябълка, то това е сигурен знак, че в него няма примеси. В случай, че в меда се образуват множество балончета и той се разтича по стените на буркана като вода, то е по-добре да не го купувате.

Истинският и вкусен мед се познава и по това, че може да кристализира. При фалшивия това не се получава или става на нива – отгоре може да е втечнен, а надолу по-гъст.

Кои са най-големите ползи от консумацията на меда през зимата?

мед Pixabay

Pixabay

Предпазва от грип

Както стана ясно, ако не сте алергични към меда или нямате други противопоказания, трябва да ядете повече от него през този сезон. Той има антибактериални и противогъбични свойства.

Медът е натурален антисептик, като в зависимост от това от какво е добит, той може да прогони микробите, попаднали в тялото и да спомогне за по-бързото възстановяване при инфекции.

Пчелен мед или кленов сироп – кой носи повече ползи?

Зарежда с антиоксиданти

Качественият мед, в който няма глюкоза и други примеси, съдържа химикали, които действат като антиоксиданти, от които организмът има нужда през зимата, за да се предпази от вируси. Те предпазват клетките от вредното влияние на свободните радикали, които могат да ни разболеят.

Според информация на Healthline, полифенолите в меда са мощен антиоксидант, който намалява риска от сърдечни проблеми.

мед Pixabay

Pixabay

Помага при проблеми с храносмилането

Консумацията на мед се препоръчва при запек, диария, болки в стомаха и други неразположения. Попадайки в организма, веществата в меда се борят с вредните бактерии, които причиняват подуване, гастрит и колит.

Как да приготвим: Смути с джинджифил

Компонентите в натуралния мед насърчават развитието на полезните бактерии в стомаха.

мед, лимон

Pixabay

Намалява болките в гърлото и кашлицата

Освен че гони вирусите, медът има свойството да намалява болките при кашлица и раздразнено гърло. Една лъжичка е достатъчна, за да облекчи неприятното усещане. Ето защо от години с него се овкусява чаят, който приемаме, когато сме болни или искаме да не настинем.

Комбинацията между мед, настърган джинджифил и сок от прясно изцеден лимон, има силно антиоксидантно действие и се препоръчва при кашлица и болно гърло. Тя има отхрачващ и успокояващ дихателната система ефект.

Мед и джинджифил гонят вирусите

Добър заместител на захарта

Медът е по-здравословна алтернатива на бялата захар. В него има фенолна киселина и флаваноиди – мощни антиоксиданти.

Според едно изследване, цитирано от Healthline, 48 души, които имат диабет тип 2, консумацията на мед не увеличава до такава степен кръвната им захар, в сравнение с тази на рафинираната.

Друго проучване доказва, че заместването на бялата захар с мед може да намали нивото на триглицеридите, които повишават количеството на лошия холестерол.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

Петър ( преди 4 години )
Имам три кошера, редовно консумира е мед в къщи! Има положителен ефект!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар