IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ползите от алое вера за вашето лице?

2 май 2020 12 00

Гелът става за домашни маски при различни проблеми

IStockphoto

Алое вера е смятано за „растение на безсмъртието“ от древните египтяни. Те са го използвали както за разкрасителни процедури, така и като лек за много здравословни проблеми. Гелът от месестите му листа се използва като хранителна добавка и е съставна част от различни козметични средства.

Растението се смята за естествен антиоксидант, който помага на кожата да се справи по-лесно със свободните радикали, които я разрушават. Гелът, извлечен от алоето, има още антибактериални и противогъбични свойства. В него има доста витамини, минерали и ензими, благодарение на които кожата е по-млада и блестяща.

Кои са най-големите ползи от гела от алое вера за вашето лице?

Гъстата смес, която може да оберете с лъжица, разцепвайки едно листо от алое вера, успокоява възпалената и сърбяща на места кожа. Също така прочиства клетките от токсини, като същевременно овлажнява и омекотява.

алое вера

Pixabay

Овлажнява кожата

По време на изолация, най-вече от честото миене и въздуха вътре, кожата може да се изсуши и да стане по-чувствителна. Гелът е чудесен овлажнител, който може да използвате няколко пъти седмично, без да се притеснявате, че омазнява.

Антиоксидантите в растението спомагат за регенерацията на кожата на лицето и задържат влагата в клетките за по-дълго време.

Помага при слънчево изгаряне

Гелът от алое вера няма голям слънцезащитен фактор, но от време на време може да се използва при излагане на кожата на слънчевите лъчи. Нанесен на лицето, например, той създава защитен слой и предпазва до някаква степен. Освен това е изключително ефикасен след изгаряне – при зачервяване и възпаление вследствие на прекомерно стоене под жаркото слънце.

акне2

iStock

Намалява акнето

Друг проблем, с който може да се сблъскате, докато си стоите #ОтговорниВкъщи. Тъй като има силни противовъзпалителни свойства, гелът от алое вера намалява възпалението в кожата. Това се дължи на веществата ауксин (противостареещ агент) и гиберелини (група растежни регулатори). Те действат оздравително на кожата на лицето и стимулират растежа на нови кожни клетки.

Ако имате пъпки, може да се мажете с гел през ден, за да постигнете по-добри резултати. Преди това трябва да почиствате старателно лицето.

Забавя стареенето

Както стана ясно, горепосочените хормони имат способността да забавят и стареенето на кожата. Естественият антиоксидант поддържа кожата хидратирана и подобрява нейната еластичност.

В гела има бета-каротин, витамин С и Е, които намаляват бръчките и фините линии.

алое вера

Pixabay

Подобрява тена на лицето

Използването на гел може да подобри тена на лицето. Ако искате по-бяла, мека и сияйна кожа, смесете малко от него с половин чаена лъжица прясно изцеден лимонов сок. Нанесете добре върху лицето и шията. След 15 минути измийте с хладка вода.

Премахва замърсяванията

Освен изброените предимства, гелът може да се използва и като домашно средство за премахване на грим. Ако имате растение у дома, може да ползвате листата му (стига да са достатъчно месести). Смесвате малко гел с розова вода и тази смес може да се ползва като тоник. Масажирайки околоочния контур с нея, ще се избавите от торбичките.

алое вера

Pixabay

Как действа алое вера при различните типове кожа?

Ако имате склонност към по-лесно омазняване, може да си направите маска с гела от алое вера. Към него се добавя малко мед и няколко капки лимонов сок.

Сместа се намазва върху добре почистена кожа, стои 20 минути, след което се измива с хладка вода.

При чувствителна кожа – може да си направите охлаждаща паста. За целта смесвате равно количество кисело мляко, розова вода и гел от алое вера. Можете също да добавите няколко капки етерично масло от лавандула.

Маската се държи на лицето за около 15-20 минути. Ако ви щипе на места, то най-вероятно имате рани. Иначе има успокояващо действие.

При суха кожа се прави маска с гел и лимонов сок. Лицето се маже обилно със сместа и след около 20 минути се изплаква със студена вода. След 2 пъти кожата става по-мека, гладка и румена.

Ако искате да премахнете мъртвата кожа по лицето по лесен и безболезнен начин, смесете малко гел от алое вера с овесени трици (или овесени ядки) и настъргана краставица. Трябва да получите каша, с която да натриете конкретните зони. Направете го с въртеливи движения, след около 5 минути измийте с хладка вода.

алое вера

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари