IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 домашни скраба за напукани устни

20 април 2020 15 00

Идеални за използване по време на изолация

Pixabay

За поредна седмица изолирани у дома, много жени промениха грижата за кожата си, която се изсушава и напуква по-лесно заради честото вземане на душ и миене на ръце. Някои обърнаха и внимание на подхранването на косата, защото в началото на пролетта е изтощена. Наред с приготвянето на домашните маски и ексфолирането на тялото, като че ли повечето забравиха за балсама за устни, който ползват навън.

Напуканите устни са често срещан проблем при мъжете и жените по време на изолация. Приемът на по-малко количество вода, неизползване на продукти за хидратация, често облизване от притеснение, могат да променят състоянието на кожата в тази част на лицето. От друга страна, излизайки на терасата, за да подишат чист въздух, вятърът навън бързо може да ги изсуши.

Веднага щом усетите, че устните ви се напукват, извадете балсама от чантата и ги намажете. В случай, че сте пропуснали това и положението е станало по-сериозно – имате зачервяване, парене и дразнене, е хубаво да предприемете по-сериозни мерки. Освен поставянето на хидратиращ продукт преди лягане, който ще овлажни деликатната кожа, може да използвате скраб. С него ще премахнете без болка мъртвата кожа от устните.

И тъй като по време на извънредно положение всеки лев е ценен и козметиката не е на първо място в списъка с покупки, ви предлагаме няколко изпитани рецепти за скраб, който да приготвите вкъщи. Те са с евтини съставки, които всеки от вас има в своята кухня.

напукани устни

Pixabay

Скраб с кафе

Не може поне един член от вашето семейство да не пие кафе. Да не говорим, че докато всички сте си у дома, пиенето на ароматната напитка зачестява и се превръща в истински ритуал за разнообразие.

След като си направите кафето, не изхвърляйте утайката. Кофеинът е известен с това, че помага за намаляване на целулита, но също така подмладява кожата на устните. Скрабът с него може да не е добър на вкус, но ще премахне сухата кожа по-лесно. За целта смесете 1 супена лъжица утайка от кафе с половин лъжица зехтин. Получава се нещо като каша, с която мажете устните. Може и да разтриете леко с пръст, като след 10-15 минути измийте с хладка вода. Устните ви ще станат по-гладки и меки. За да имате по-добър ефект, може да ползвате и чиста четка за зъби с по-мек косъм.

кафе Pixabay

Скраб със захар

Всеки има захар. Вместо да слагате в кафето, използвайте я, за да си помогнете при сухи устни. Разбира се, към нея трябва да добавите някакъв вид мазнина – кокосово масло или зехтин. Може и малко мед, ако желаете.

Захарта е идеално ексфолиращо средство, когато не разполагате с друго. В комбинация с меда, например, тя овлажнява кожата и регенерира клетките след напукване и възпаление.

Това е едно от най-лесните неща, което може да се направи у дома, тъй като съдържа само три съставки: кокосово масло, мед и кафява захар. Захарта действа като ексфолиращо средство, докато медът овлажнява, след като захарният скраб премахва мъртвата кожа. Това е много ефективна терапия за възпалени или напукани устни.

какаово масло

Pexels

Скраб с кокосово масло

Може би сте чували, че кафето е по-хубаво и насърчава метаболизма, ако в него се сложи малко кокосово масло. Но освен за това, то е чудесно при парене и напукване. В него има голямо количество антиоксиданти, които възстановяват клетките. Нанесено върху устните, то задържа влагата за по-дълго.

За да си направите скраб, смесете една чаена лъжица леко разтопено кокосово масло с малко морска сол. Втрийте сместа с кръгови движения. Може да усетите леко щипане, но мъртвата кожа ще падне по-лесно, а устните ви ще станат по-меки и хубави.

лимон Pixabay

Pixabay

Скраб с мед, лимон и захар

Медът от години се използва за зарастване на рани, както и като съставка в различни козметични средства. Той е богат на антиоксиданти, а лимоновият сок е пълен с витамини. Те прочистват кожата от замърсявания и имат оздравителен ефект.

Смесвайки малко мед, лимон и захар, ще си направите много евтин ексфолиант, с който сухата кожа по устните ви ще падне по-бързо и безболезнено.

гланц за

Pixabay

Скраб от мед, сода и зехтин

Подобно на захарта, содата за хляб също е много ефективна при някои кожни проблеми. Заедно с малко мед и зехтин ще получите скраб, който може да втриете с кръгови движения с помощта на четка за зъби или пръст. Ако имате повече суха кожа, натрийте добре с въртеливи движения, останете така около 10 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Който и скраб да изберете, след като отстраните мъртвите клетки, не забравяйте да си сложите балсам. Ако ви е свършил, отново може да разчитате на домашни средства – кокосовото масло или дори малко краве масло.
балсам за

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари