IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 натурални средства за овлажняване на косата

10 март 2020 16 30

С тях може да се справите със сухотата през зимата

Istockphoto

Зимата е сезон, в който косата и кожата на главата губят своята влажност. Това най-често се случва заради минусовите температури навън, студения вятър, както и сухия въздух в помещенията, които обитаваме. Основното, което трябва да направите, е да обърнете повече внимание на грижата за тях.

Шампоанът и балсамът, който използваме в студените месеци, трябва да бъдат с повече подхранващи съставки, които намаляват изсушаването на косъма и скалпа, както и ги подхранват. При това е добре да съдържат повече натурални съставки, за да не дразнят кожата.

Освен традиционните продукти, които нанасяме по време на душ и след това, има много домашни средства, които са също толкова ефективни що се отнася до овлажняването на космените фоликули и скалпа.

Според специалисти по аюрведа, много често тежките химикали в шампоаните и лаковете за коса, които използваме, също причиняват сухота.

Ето кои продукти може да използвате, за да подобрите влажността на косата и кожата на главата:

банани Pixabay

Pixabay

1. Банан

Сигурно ще ви се стори странно да намачкате банан с вилица и да не си направите някой вкусен десерт с него. Тропическият плод е богат на калий, витамини и натурални масла, които могат да помогнат при много проблеми, свързани със състоянието на косата.

Нанесена върху косата, маската с банан подобрява хидратацията и прави косъма по-гладък и блестящ. Ако искате да я изпробвате, просто поставете един банан в блендер или го смачкайте. Добавете малко зехтин към сместа, с които да подхраните фоликулите. Трябва да стоите поне час, след което да измиете с хладка вода.

зехтин Pixabay

Pixabay

2. Зехтин

Погрешно е схващането, че зехтинът ще накара косата да се омазни по-лесно. В него има много антиоксиданти, омега-3 и 6 мастни киселини, които подобряват влажността в косата.

Понякога шампоанът за коса може да отмие естествените масла в скалпа, които отговарят за влажността. Маската със затоплен зехтин може да подобри състоянието на кожата на главата и косата.

3. Авокадо

Ако обичате гуакамоле, сигурно знаете, че авокадото, което всъщност е плод, е много полезно за детоксикацията на организма. В тази връзка, есенциалните мастни киселини в него имат почистващ ефект и за скалпа. В комбинация с някои минерали и биотина, те подобряват структурата на косъма и задържат влагата в него.

За да си приготвите маската за овлажняване на косата, вземете едно добре узряло авокадо и го намачкайте с вилица. Добавете лъжица кокосово масло и малко мед, след което разбъркайте или блендирайте добре. След като намажете хубаво косата си, изчакайте около 30 минути, след което измийте добре с хладка вода.

алое вера

Pixabay

4. Масло от репей и алое

Смесването на маслото от репей с гел от алое, помага при суха коса и раздразнен скалп. Затоплете 2 супени лъжици от маслото, което ще намерите в дрогериите. Към него добавете 1 чаена лъжица мед и малко алое. Ако имате по-гъста и дълга коса, може да увеличите количеството на съставките.

След като постоите с маската около час, измийте с по-топла вода и подсушете с хавлиена кърпа.

5. Кисело мляко

Това натурално средство е богато на протеини, въглехидрати и полезни за здравето на косъма мазнини. За да си направите маска с кисело мляко, загрейте една непълна чаена чаша с него. Към него добавете два добре разбити жълтъка.

Втрийте хубаво сместа в корените на косата и си сложете найлонова торбичка на главата. След около 30 минути измийте с хладка вода.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари