IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олио за коса – как да го използвате правилно?

13 януари 2020 14 50

Забравете за балсама след като го нанесете

Istockphoto

Състоянието на косата се променя заради най-различни фактори, които „я травмират“ всеки ден. Замърсяванията от околната среда, студ, сух въздух, използването на лак, често изправяне и използване на сешоар, могат да повредят космените фоликули и да доведат до прекомерно изсушаване. В такъв случай различните олиа идват на помощ.

Според дерматолози, препоръчително е жените да си правят маска с натурални масла, за да подхранят косъма и повишат хидратацията на скалпа, поне веднъж месечно. При някои проблеми броят може да се увеличи до 3-4.

Един от случаите, в които се използва олио, е при изправяне на косата. Тогава се нанасят така наречените кристали, които създават нещо като защитна бариера и предпазва от увреждане. При други олиото се нанася върху косата тъй като тя е прекалено суха и изтощена.

Как да използвате олио за коса правилно, за да има по-добър ефект?

олио за

IStockphoto

Нежно измиване

В повечето случаи жените си правят маска за коса с натурални масла, но след като я отмият, ползват шампоан или друг продукт, с който сами саботират ефекта от нея. Ако искате да се разделите със сухата коса и тя да стане по-гъста и здрава, нанесете олио в момент, когато си почивате и нямате спешно излизане навън. По-добре да преспите така и на другия ден просто да ползвате не много горещ душ, без шампоан или балсам. Така активните съставки на олиото ще подхранят по-добре косъма.

Избягвайте балсам за коса след олиото

Ако косата ви е суха и накъсана, може да си направите маска с някакъв вид олио, за да я подхраните. В това няма нищо лошо, но ако смятате след това да ползвате балсам както обикновено, променете решението си.

Въпреки състоянието на вашата коса, ако след като намажете краищата с олио или отмиете маската, поставите балсам, може да раздразните скалпа на главата и да причините неговото свръхомазняване. Ако ви е трудно да разрешете косата без балсам, действайте на мокра коса като просто бъдете по-внимателни с гребена или четката.

мокра коса,

IStockphoto

Не прекалявайте с количеството на олиото

Когато имате суха коса, не си мислете, че като я покриете цялата с олио, тя ще стане по-хубава. Ако първоначално сложите малко от мазния продукт, с помощта на гребен или пръсти, го разнесете хубаво, а не добавяйте още, нито изсипвайте цялото количество от продукта върху косата си. Ако го направите, това означава, че ще са ви нужни повече шампоан и топла вода, с които да го отмиете. А с това или ще навредите на скалпа си, или ще имате по-мазна коса в основата, която трябва да криете с шапка.

Съвети от фризьори: Как да разберем, че се нуждаем от подстригване

Не връзвайте косата на опашка

В случай, че решите да си сложите олио за коса, не я наранявайте като я вържете на опашка или увиете на кок, при който се ползват много ластици. Така само ще насърчите накъсването на косъма и сплитането на краищата.

Топтенденциите в красотата за 2020 година

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари