IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Мед и куркума – натурален антибиотик

25 март 2020 11 00

Сместа предпазва от вируси, подсилва имунитета

IStockphoto

Лимон, чесън, джинджифил, куркума, мед. Това са част от домашните средства, които специалистите по хранене и диетика препоръчват за подсилване на имунната система през този сезон. Те са пълни с витамини, минерали и имат противовъзпалителни свойства, с които ще се предпазите от коронавируса.

Има най-различни комбинации между отделните храни, които може да използвате, но днес ще се спрем по-конкретно на смесването на две от тях. Медът и куркумата се смятат за натурален антибиотик, използван в древната индийска система аюрведа за лечение на различни заболявания.

Златен мед, както още го наричат заради специфичния цвят, идващ от подправката, той повишава защитните сили на организманещо, от което всеки се нуждае по време на пандемия.

Как действат медът и куркумата на организма?

мед IStock

IStock

Заради мощните им противовъзпалителни свойства, те могат да се консумират по малко всеки ден. Те унищожават вредните бактерии и подобряват функциите на имунната система.

Куркуминът в подправката е нейният най-активен компонент, борещ се с вирусите. Естественият полифенол, който съдържа коренището на растението, предпазва от инфекции, намалява оксидативния стрес и има благоприятно въздействие при проблеми със сърцето, черния дроб, ставите, кожата и други.

Когато куркумата и пчелния мед се смесят, те имат по-силно антимикробно действие, което предотвратява инфектирането на организма.

Куркумата е противопоказна за хора, които имат проблеми с жлъчката.

Какво ви е необходимо за „златния мед“?

1 чаена лъжичка куркума (от по-високо качество);

1 чаена чаша мед;

1-2 лъжици лимонов сок (по желание).

Как да приготвим: Смути с джинджифил

Разбъркайте добре съставките и изсипете всичко в подходящо бурканче с плътно затварящ се капак. Съхранявайте го на стайна температура, като всеки ден хапвайте по една лъжичка, след като предварително разбъркате.

В случай, че вкусът ви е по-странен, може да добавите малко сок от прясно изцеден лимон. Все пак цитрусът е пълен с витамин С и е мощен антиоксидант.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 5 години )
Куркумата обезателно с малко чер пипер ! Тогава резултата е многократно по-добър .В някои сайтова се говори за приемането и с натрурална мазнина ,с по-малко или никаква термична обработка и приемане освен с храна ,на гладно с мляко,вода и т.н Честите Блага Вест! Бъдете усмихнати и здрави ! Хрявна също е перфектен за това време !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар