IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелен мед за лице – какви са ползите?

4 септември 2022 21 00

Може да си направите домашна маска с него

IStockphoto

IStockphoto

Пчелен мед е съставката, която задължително да включите в рутинната си грижа, ако не сте я ползвали до момента. Много хора го използват за подсилване на имунитета, както и при настинка или ковид. Но той има множество козметични ползи.

Във всеки висококачествен пчелен мед има ценни съставки. Доказано е, че имат антимикробни, противовъзпалителни, заздравяващи кожата свойства. Неслучайно той се използва за много продукти на различни марки. Те омекотяват кожата, намаляват замърсяванията в порите и озаряват.

Мед в грижата за лице – има ли полза?

Едно е да ползвате лосион за тяло с натурално средство като основна съставка или маска, закупена от магазина. Но ефикасни ли са домашните средства с него за вашето лице? Ако той е домашен и непастьоризиран, то със сигурност ще ви помогне.

мед

Pixabay

1. Пчелен мед при акне

Няколко проучвания установяват, че той има антибактериални свойства и инхибира растежа на някои микроби, отговорни за появата на акне. Част от тях, например S. aureus, водят до атопичен дерматит и други кожни инфекции.

2. За рани по лицето

Медът съдържа ензими, аминокиселини, минерали и витамини. Всички те действат терапевтично при кожни проблеми. Той действа добре както при порязвания, така и псориазис, дерматит, както и обриви по лицето, както и зачервяване, причинено от възпаление.

маска за

IStock

3. Пчелен мед за по-добра хидратация

Наричат го емолиент. Или това е отличен овлажнител, запазващ за по-дълго водата в клетките. Ето защо маските за лице с него, някои лосиони и кремове, са доста подходящи при суха кожа. Освен за насърчаване на хидратацията, медът е ефикасен за омекотяване и озаряване на тена на лицето.

4. За поддържане на pH на кожата

Тази функция на меда е особено важна, защото по този начин предотвратява инфекции, които състаряват кожата и причиняват пъпки и възпаление.

Ниското рН на меда потиска растежа на много патогени и по този начин регулира баланса му в кожата, като предотвратява проблеми.

Има ли странични реакции от използването на пчелен мед за лицето?

крем, лице,

IStock

Медът от пчелите е сравнително безопасна съставка за вашата кожа. Все пак, при някои хора с по-чиста кожа може да има известни реакции. Така например суровият и неподправен мед може да предизвика алергии, ако съдържа цветен прашец – продукт попаднал там от крилата на насекомите.

Продуктът може да причини симптоми като обриви, подутини и зачервяване по кожата, температура и други. Затова, преди да си направите домашна маска с пчелен мед, може да тествате малка част от кожата за всеки случай.

Бонус – с какво да комбинирате мед за по-хубава кожа на лицето?

Той прави кожата по-сияйна. А ако го съчетаете с още натурални средства, още по-добре, за да забъркате идеалната маска за лице.

Добавете към вашия пчелен мед малко лимон или канела, дори ябълков оцет. Всичко зависи от това дали искате да овлажните, да намалите зачервяването или пък да подобрите вашата кожна бариера.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари