IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с пигментацията по лицето (1 част)

27 август 2022 12 00

Какво наистина работи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хиперпигментацията е медицински термин, използван за описание на по-тъмни петна по кожата. Тези петна са резултат от прекомерното производство на меланин, което може да бъде причинено от много неща – от белези от акне и увреждане от слънцето до хормонални колебания.

Ако се сблъсквате с хиперпигментация, знайте, че не сте сами. Хиперпигментацията е често срещано състояние на кожата и има редица различни възможности за лечение.

Изсветляващи кремове

Изсветляващите кремове се намират лесно и не изискват рецепти. В тях има избрани съставки, за да помогнат за намаляване на пигментацията. Много от тези кремове се предлагат в по-силни форми с рецепта. Те обикновено се прилагат веднъж или два пъти на ден, за да помогнат за изсветляване на кожата с течение на времето. Локалните лечения за изсветляване също се предлагат под формата на гел.

Обичайните съставки в изсветляващите продукти, включват:

· екстракт от женско биле

· N-ацетилглюкозамин

· витамин B-3 (ниацинамид)

Кога може да прилагате тези кремове?

Изсветляващите кремове или гелове работят най-добре за плоски петна, като мелазма или старчески петна. Те са ефективни за петна от обезцветяване на повечето типове кожа.

Киселини за лице

Киселините за лице или кожните киселини действат като ексфолират или отстраняват горния слой на кожата ви. Всеки път, когато ексфолирате кожата си, се появяват нови кожни клетки, които заемат мястото на старите. Процесът помага за изравняване на тена на кожата ви и я прави по-гладка като цяло.

Подходящи киселини за изсветляване на лицето са:

  • алфа-хидрокси киселини, като гликолова, млечна, лимонена, ябълчена или винена киселина
  • азелаинова киселина
  • коджикова киселина
  • салицилова киселина
  • витамин С (под формата на l-аскорбинова киселина)

Кога да ползвате тези киселини?

Киселините за лице работят добре при лека хиперпигментация при по-светли тонове на кожата.

Можете да си закупите следните продукти:

  • Ябълчена киселина
  • Гликолова киселина
  • Салицилова киселина
  • Ретиноиди

Извлечени от витамин А, ретиноидите са сред едни от най-старите използвани безрецептурни съставки за грижа за кожата. Тяхната малка молекулярна структура им позволява да проникнат дълбоко в кожата и да третират слоевете под епидермиса.

Кога да ползвате ретиноиди?

Ретиноидите може да са безопасни за всички тонове на кожата, но трябва да се консултирате отново с вашия дерматолог, ако имате по-тъмна кожа и планирате да използвате тези продукти в дългосрочен план.

Също така е важно да се отбележи, че ретиноидите се използват по-често за лечение на бръчки, отколкото за хиперпигментация.

Химически пилинг

Химическият пилинг използва киселини в по-силни концентрации за третиране на желаната област от кожата. Те намаляват появата на хиперпигментация, като премахват епидермиса. По-дълбоките версии могат също да проникнат в средния слой на кожата ви (дермата), за да постигнат по-видими резултати.

Химическият пилинг е инвазивен за кожата, затова е по-добре да си го правите при дерматолог.

Ако сте изложени на слънце по-дълго време, химическият пилинг може да не е най-добрият вариант за лечение за вас. Той прави кожата ви по-чувствителна към слънчевите лъчи. Ако не прилагате адекватно слънцезащитен крем и не използвате друга UV защита, слънцето може да влоши вашата хиперпигментация. Ще трябва да вземете допълнителни предпазни мерки поне една седмица след последния си химически пилинг.

Кога да прибегнете до химически пилинг?

Химическият пилинг може да работи, ако имате:

· възрастови петна

· увреждане от слънцето

· мелазма

· петна по кожата

Той също работи най-добре за по-светли тонове на кожата и може да осигури по-бързи резултати от киселинните продукти за лице.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари