IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо от стреса ни побеляват косите?

13 юни 2013 05 20

Меланинът мигрира от косъма в кожата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вредите за здравето от стреса са познати на всички, затова сега ще поговорим за вредите му върху визията. Ако искате да запазите цвета на косите си, спрете да се тревожите. Сивите коси не са белег само на възрастта, а и на начина на живот.

Американски учени обясняват защо стресът води до посивяване и побеляване на косите с ново изследване. Когато тялото преживява някаква травма, стволовите клетки, отговарящи за производството на меланин (веществото, което дава цвят) се оттеглят от косата и отиват в кожата, за да опитат да ограничат щетите върху нея.

Същият феномен е забелязан и при опит с мишки, които са били изложени на стрес хормони.

Освен посивели коси, стресът може да причини и излишна пигментация по кожата, правейки я на места по-тъмна.

При повечето от нас първите бели коси се появяват около 25-годишна възраст. Често виним гените и напрегнатата обстановка за тях.

Предишни изследвания намесват и адреналина като причина, която води до побеляване на косите.

„Интересно е, че досега се смяташе, че стресът причинява допълнителна пигментация и оцветяване. Парадоксално това не се отнася до косата", казва д-р Майуми от университета в Ню Йорк, провел изследването.

Учените се надяват да намерят някакви лекарства, с които да редуцират въздействията на стрес хормоните, особено при хората, които имат стресиращи професии.

Изследването е публикувано в сп. Nature Medicine.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари