IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с пигментацията по лицето (2 част)

28 август 2022 12 00

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В сезона на плажовете и моретата кожата е много уязвима. Често в стремежа си за сдобиване с желан тен навсякъде, след като изсветлее, се оказва, че сме нанесли щети на кожата – а именно тя се е сдобила с куп пигментни петна, които после отнемат месеци лечение, за да изсветлеят. Възрастта, слънцето, неправилното хранене и куп други фактори влияят на вида на кожата и могат да доведат до хиперпигментация. Ето и как ефективно можете да я лекувате:

Лазерен пилинг (обновяване на повърхността на кожата)

Лечението с лазерен пилинг (възстановяване на повърхността) използва насочени лъчи светлина за намаляване на хиперпигментацията.

Има два вида лазери: аблативни и неаблативни. Аблативните лазери са най-интензивните и включват премахване на слоеве от кожата ви. Неаблативните процедури, от друга страна, са насочени към дермата, за да стимулират растежа на колагена и стягащите ефекти.

Аблативните лазери са по-силни, но могат да причинят повече странични ефекти. И двете разрушават елементите в кожата ви, за да гарантират, че новите кожни клетки растат отново по-стегнати и по-тонизирани.

Кой трябва да опита това?

Аблативните лазери могат да работят по-добре при хора със светла кожа. При някои хора неаблативните версии могат да причинят потъмняване на кожата вместо изсветляване. Вашият дерматолог може да ви препоръча точно към кой вид да се насочите, след като анализира кожата ви.

Терапия с интензивна импулсна светлина (IPL)

IPL терапията е вид неаблативно (фракционно) лазерно лечение. Известна още като фотолицева, IPL терапията стимулира растежа на колаген в дермата. Обикновено изисква няколко сесии.

IPL се използва за цялостни проблеми с пигментацията, но плоските петна реагират особено на това лечение. Може също така да помогне за намаляване на появата на бръчки, паякообразни вени и разширени пори.

Кога работи най-добре?

Според Emory Healthcare IPL работи най-добре при хора със светла кожа.

Микродермабразио

Микродермабразиото е процедура, използвана за лечение на хиперпигментация, която засяга само епидермиса (повърхностни белези).

По време на процедурата вашият дерматолог ще използва подобен на бормашина ръчен инструмент с телена четка или друга абразивна приставка. След това инструментът се плъзга по кожата ви, за да се отстрани бързо – но нежно – епидермисът. Може да се нуждаете от няколко сесии, за да постигнете идеалния резултат.

Кога да се подложите на микродермабразио?

Микродермабразиото работи най-добре върху повърхностни белези. Вашият дерматолог може да ви помогне да определите дали това лечение е подходящо за вас. Действа добре и на хора с по-светла кожа.

Дермабразио

Дермабразиото също така включва отстраняване на епидермиса, но ефектите му продължават до част от дермата. Докато дермабразиото понякога се използва за изглаждане на бръчки, процедурата в миналото се е употребявала за справяне с проблеми, свързани с текстурата. Те включват:

· белези от акне;

· възрастови петна;

· белези от варицела;

· белези от нараняване;

· увреждане от слънцето.

Както при микродермабразиото, вашият дерматолог ще използва подобен на бормашина ръчен инструмент с телена четка или друга абразивна приставка. Те ще преместват инструмента по кожата ви, за да отстранят бързо – но нежно – целия ви епидермис и горната част на дермата.

Кога работи?

Дермабразиото може да е добър вариант, ако искате да намалите пигментацията по-бързо от микродермабразиото. Работи най-добре за по-светла кожа. Хората със среден тон на кожата може да развият допълнителна хиперпигментация в резултат на процедурата. Новите петна от хиперпигментация може да изсветлеят след около два месеца.

Какво работи най-добре за всеки тон на кожата?

Тонът на кожата може да играе роля в интензивността и продължителността на лечението на хиперпигментация. Както отбелязва д-р Синтия Коб, хората със светъл, среден и тъмен тон на кожата могат да използват едни и същи терапии, но хората с по-тъмна кожа се нуждаят от повече време за ефективно лечение.

Светлата кожа реагира добре на повечето процедури за хиперпигментация.

Ако почернявате лесно или имате по-тъмна кожа, не избирайте процедури с лазери с дълъг лъч и IPL терапия.

При средни тонове на кожата за премахване на пигментацията ефективно ще работят – химически пилинг и микродермабразио.

По-тъмната кожа може да се възползва от продукти и процедури с гликолова и коджикова киселина, микродермабразио, химически пилинг, лазерни лечения, но само когато се използват при по-ниски интензитети за по-голям брой сесии.

Локалните лечения обикновено отнемат повече време, за да дадат видими резултати. Търпението е ключово при всяка възможност за лечение.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари