IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижите за кожата си по време на изолация?

17 март 2020 11 00

Честото миене на ръцете я изсушава

IStockphoto

Социалната изолация по време на пандемията от коронавирус е една от най-добрите мерки за предпазване от новата болест. Повишаването на личната хигиена е следващата стъпка, която е необходимо да спазваме, за да предпазим себе си и близките. Бързото разпространение на COVID-19 накара мнозина да си останат вкъщи, като миенето на ръцете и повишаване на имунната система стана приоритет номер едно.

Старателното почистване и дезинфекциране на дома гарантира вашата безопасност. Докато бършете масата в хола или дръжките на вратите обаче, едва ли се замисляте какво ви причиняват препаратите. Макар грижата за кожата да остава на заден план в този момент, не трябва да се подценява.

Тъй като коронавирусът се разпространява чрез въздушно-капков път, попада лесно върху най-различни повърхности и може да живее там с дни, по-добре е да ползвате дезинфектант и с него да минете всички опаковки, които пипате. Но като цяло, кожата на лицето ви ще се изчисти, ако следвате рутинната си грижа за почистване и нанасяте любимия крем. В комбинация с правилно хранене, пъпките по него ще намалеят.

Ето няколко съвета, с които ще се грижите по-добре за кожата си, докато сте изолирани от света:

гримове, несесер

IStockphoto

1. Почистване на несесера

Независимо дали сме в сезон на вируси или не, хубаво е да държите несесера с гримове чист. Неведнъж сме споменавали, че по някои опаковки, например, може да се прикрепят ешерихия коли и стафилококи, които да ви разболеят. Най-мръсни се оказват четките за грим, тампоните и гъбичките за нанасяне на фон дьо тен и други.

Когато си останете вкъщи, вземете несесера и го пуснете в пералнята. Вземете четките и гъбичките и ги измийте с антибактериален сапун и топла вода. После обаче хубаво ги изсушете, защото влагата е предпоставка за мухъл и развитие на бактерии.

Използвайте хигиенизиращи кърпички за дезинфекция на палитрите и всички тубички, които притежавате. Ако видите, че по червилото има замърсявания, го забършете леко със суха кърпа или изхвърлете някое старо, което е прекалено мръсно. Поставете в коша и всичко, на което срокът отдавна е изтекъл, за да намалите риска от инфектиране на кожата.

лице, мигли

IStockphoto

2. Без грим

Колкото повече продукти поставяте върху лицето ви, толкова по-лесно е да инфектирате и възпалите кожата. Особено ако я пипате с мръсни пръсти или поставяте джиесема на ухото.

Според дерматолозите, изолирането вкъщи има своите предимства – дава ви възможност да оставите кожата си да диша. Ако не ходите на работа, не е нужно да се гримирате всяка сутрин. Ако пък ви се налага да бъдете в офиса, то тогава трябва да спазвате определени насоки за поддържане на несесера с гримове. Достатъчно е и да скриете торбичките под очите и пъпките с лек коректор, а не да слагате пудра на цялото лице. Все пак, ако сте го почистили добре, едно червило е достатъчно.

3. Ползвайте дезинфектант дори и у дома

Много важно е да не пипате лицето си често. Дори и у дома, лесно може да предадете вредни бактерии от ръцете. Затова ползвайте средства за дезинфекция и вкъщи. Все пак пипате дръжките на вратите, мобилния, дистанционното или клавиатурата на компютъра, които са преносители на най-различни микроорганизми.

Миейки по-често ръцете и дезинфекцирайки ги, ще предпазите кожата си от замърсяване.

4. Нанасяйте хидратиращ крем всеки ден

Основните препоръки след появата на коронавируса са по-често миене на ръцете и поддържане на лична хигиена. Независимо дали се къпете или миете повече, кожата ви се изсушава и напуква. Дали с топла или студена вода, ръцете бързо загрубяват. Лицето също може да се промени, затова е важно да имате хидратиращ крем подръка.

Не е казано, че трябва да се мажете на всеки час, най-добре е да го направите преди лягане, иначе през деня рискувате по тях по-лесно да полепнат замърсявания.

Като се погрижите за кожата на ръцете, ноктите също ще подобрят вида си.

5. Наблегнете на продукти с антибактериални и противогъбични свойства

Знаем, че като си стоите вкъщи и почти не излизате, трудно може да си набавите нова козметика. Първо, седнете и прегледайте с какво разполагате. Със сигурност имате поне един антибактериален продукт – я гел за измиване на лице или някоя маска. Ако пък разполагате с етерични масла, те също могат да бъдат включени в рутинната ви грижа, защото много от тях почистват и хидратират в дълбочина.

Ако препаратите за почистване на лице са ви свършили, не забравяйте, че когато не сте слагали грим, не ви трябва кой знае колко мощно средство. Миенето на лице със сапун може да убие бактериите, но все пак ще наруши кожната бариера, затова внимавайте. Отидете до магазина с предпазна маска или ползвайте натурални средства като алое вера, маски с кисело мляко, мед и лимон, за да омекотите и подобрите състоянието на вашата кожа.

хавлиени кърпи

Pixabay

6. Бършете се с лична кърпа

Тъй като коронавирусът се разпространява лесно, добре е всеки член от семейството да има своя собствена кърпа. Също така е важно да имате една за лице, както и друга за ръце. Така ще сведете до минимум шанса да инфектирате кожата си.

Друга превантивна мярка е да сменяте и перете на по-висок градус кърпите, до които се докосва кожата ви.

Как да си направим дезинфектант вкъщи?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари