IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижим за хигиената на ноктите?

15 март 2020 16 30

Забравете за дългия маникюр по време на коронавирус

Pixabay

Новината за увеличаване на случаите на заразени с коронавирус у нас стресна много хора. Тези дни повече от всякога се говори за поддържане на лична хигиена, което е основната превантивна мярка за предпазване. В социалните мрежи се споделят клипове и материали за това как правилно да мием ръцете си, но знаем ли да поддържаме ноктите си чисти? По тях могат да попаднат микроорганизми, които да причинят болестта.

„Изрежете си ноктите до дъно“, чух вчера и ми стана смешно, но истината е, че колкото и да мием ръцете, ако не почистваме добре ноктите допълнително, те може да са преносител на вируси. Място за паника не бива да има, просто наистина е много важно да обърнем внимание на хигиената на тази част от тялото, с която докосваме какво ли не.

Как да се грижим за хигиената на ноктите в сезона на вирусите?

Редовно подкъсяване

Неведнъж сме ви споделяли оригинални идеи за маникюр. За съжаление, сега ще трябва да ви предупредим, че по-дългите нокти не попадат в графата хигиенични. Ако искате да бъдете по-отговорни към здравето си, забравете за посещението на козметичния салон и поставянето на гел лак. По-добре да изрежете ноктите си и да ги държите максимално къси, за да може да не задържат голямо количество мръсотия.

По принцип подкъсяването става на всеки 2 седмици, но сега може да ползвате пила и нокторезачка за целта и по-често. Отнемайте между 1 и 2 милиметра., но все пак не бива да режете твърде много, за да не разраните кожата около ноктите, което е предпоставка за инфектиране.

рязане нa

Pixabay

Внимавайте с рязането на кожичките

Погрижете се за кутикулите. Те защитават повърхността на вътрешната част на ноктите. Затова не бива да ги изрязвате до дъно. Също така, ако го правите по-често в сезона на вирусите, те ще станат по-податливи на заразяване с бактерии.

Избутвайте внимателно кожичките, след използване на душ, за да ви е по-лесно и безболезнено. После поставяйте хидратиращ крем.

ръце

IStockphoto

Дезинфектант – приятел номер 1 на чистите нокти

Наред с миенето на ръцете, при използване на дезинфектант минавайте хубаво, например с памучен тампон (по няколко пъти на ден), по върха на ноктите, както и под тях.

Почиствайте добре инструментите за маникюр

Нокторезачката, пилата, както и други инструменти, с които поддържате ноктите си, трябва да са добре почистени. Това може да направите с антибактериални мокри кърпи или с памучен тампон, напоен с дезинфектант. След всяко ново използване ги почиствайте отново, за да предотвратите заразяване с гъбички и други бактерии.

Ако имате хартиени пили, ги заменете със стъклени или метални.

лакиране на

Pixabay

С лак или без?

Ако имате стар лак, го премахнете добре с лакочистител, след което изрежете ноктите и ги оформете с пилата. Може да дезинфекцирате плочките с памук, натопен със спирт или антибактериален гел.

Все пак, ако искате да се лакирате, го направете. Основата също може да предпази ноктите, но когато започне да пада, може да задържи мръсотия. Това няма да се случи, ако си миете по-често ръцете или се лакирате наново при необходимост.

Редовно ексфолиране

В случай, че оставите ноктите си без лак, помислете кога за последно сте ги ексфолирали. За да бъде всяка плочка чиста, тя трябва да се ексфолира. Ето защо е важно да не държите стария лак твърде дълго, нито да мажете с четката отгоре наново.

Как да ексфолирате? Почистете с лакочистител ноктите. Вземете чиста четка за зъби и с помощта на хидратиращ течен сапун трийте с въртеливи движения. Минете и кожата около ноктите. Накрая измийте добре ръцете си и нанесете дезинфектант.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари