IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът живее върху телефона до 9 дни

13 март 2020 17 30

Залепва се по стъкло, пластмаса, метал, сочи проучване

IStockphoto

Не пипай очите!

Не пипай устата!

Не дръж за дръжката врата!

Отваряй с лакът и със крак,

Ще се опазиш – няма как!

Този стих се появи в интернет пространството, след като коронавирусът започна да се разраства. В социалните мрежи излязоха вицове, песни и най-различни забавни видеоклипове, свързани с пандемията. С тях някои хора се опитаха да покажат, че трябва да мислим положително и да не се поддаваме на паника.

Под формата на шега, много известни личности припомниха, че миенето на ръцете е много важно. Специалисти пък изтъкнаха колко микроби се задържат по екраните на електронните устройства, които ползваме ежедневно.

мобилен телефон,

Pixabay

Според едно от последните изследвания в Германия, цитирано от „Men'sHealth“, коронавирусът се прикрепя към метал, стъкло, пластмаса и други повърхности, като може да живее по дисплея на мобилния между 2 и 9 дни.

Данните от изследването, публикувани в изданието „Journal of Hospital Infection“, обединяват 22 независими проучвания за коронавирус. Те не могат да определят с голяма точност какво е натоварването на всички вируси върху екрана, защото нямат и достатъчно данни за COVID-19, но са категорични че дезинфекцията е единственият начин за предпазване след докосване на тази повърхност.

Всеки от нас докосва мобилния, държи го в ръце, слага го на ухото стотици пъти на ден и най-вече трие с пръсти дисплея му. Според немските учени, най-добрата дезинфекция в тези случаи е с разтвор, който съдържа 0,1% натриев хипохлорит или от 62 до 71% етанол. И двете вещества намаляват коронавирусите от повърхността само за минута.

covid 1

Pixabay

Най-добрата хигиена е по-честото и продължително миене на ръцете със сапун, както и използването на дезинфектант, но той може ли да се ползва за метални, стъклени или пластмасови повърхности?

„Не е нужно да сте кихнали срещу телефона, за да предавате болестотворни организми... Това, което открихме при изучаването на вируса е, че каквото и да докоснете, той лесно се пренася по ръцете и оттам върху устройството“, коментира проф. Чалрз Герба от Университета в Аризона. После, поставяйки телефона къде ли не, вирусът се предава от място на място.

Проф. Гюнтер Кампф посочва още, че дезинфектантът може да се ползва за електронни устройства, но преди това е хубаво да прочетете етикета му. „Той трябва да е съвместим с материалите, от които са изработени тези устройства“, допълва инфекционистът.

Най-доброто средство за почистване на бактериите от мобилния е микрофибърна кърпичка, напоена с малко дезинфектант или спирт.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари