IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алое вера при акне – как да го използвате?

4 май 2019 13 15

Ето 4 маски с гела, които ще ви помогнат

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Близо 9,4% от популацията по света страда от акне. Това нарежда кожния проблем на девето място по разпространение сред населението.

Появата на акне по кожата зависи от начина ни на живот. Замърсяването в околната среда, консумация на вредни храни, прекомерно тютюнопушене, неправилно или недостатъчно почистване на лицето, хормонален дисбаланс, са основните фактори, причиняващи възпаление и образуване на пъпки.

Алое вера е един от най-популярните продукти в грижа за кожата. Освен че хидратира и омекотява, гелът от растението действа оздравително. Ето защо се използва и за лечение на неприятното акне при тийнейджъри и възрастни.

Растението съдържа вещества, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Гелът от алое вера има около 75 активни съставки като аминокиселини, салицилова киселина, лигнини, витамини, минерали и ензими. Те стимулират синтеза на колаген в кожата и подобряват състоянието ѝ при акне и рани. Другото им предимство е, че предпазват от вредните UV лъчи и предотвратяват образуването на бръчки.

Как да използвате алое вера при акне?

1. Маска само с гел от растението

Необходима ви е 1 лъжица гел от алое вера. Много магазини за биохрани или растения продават готов. Измийте добре лицето си предварително и нанесете плътен слой от гела преди лягане. На сутринта измийте добре с хладка вода. Може да повторите същото още 2-3 пъти през седмицата, за да имате по-голям ефект.

2. Алое вера, мед и канела

Смесете 2 лъжици гел от растението, 4 лъжици мед, както и половин чаена лъжичка канела. Ще получите каша, с която намазвате добре лицето. Изчаквате около 10-15 минути, за да може съставките да навлязат в дълбочина в кожата. После измийте с хладка вода и подсушете с мека гъба. Може да усетите леко пощипване заради канелата.

3. Алое вера и лимонов сок

Трябват ви 2 супени лъжици гел от алое и 1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон. Намазвате пъпките със сместа и изчаквате около 10 минути. Накрая измивате добре. Лимонът и алоето са мощни антиоксиданти, които омекотяват кожата и намаляват възпалението в клетките, тъй като почистват замърсяванията. Витамините в сока подпомагат процеса на зарастване на раните.

5 мазни храни за перфектна кожа

4. Алое вера, захар и етерично масло

От тези три съставки се получава чудесен скраб за лице, който помага при пъпки. Смесете няколко капки масло от жожоба с 1 чаена лъжичка кафява захар и 2 супени лъжички алое.

С получената смес масажирайте добре почистеното си лице с кръгови движения. По този начин ще насърчите циркулацията на кръвта в кожата на лицето. След измиване порите ще бъдат по-чисти, а пъпките ще започнат да завяхват.

Как да си направите скраб срещу черни точки?

4 растения, които овлажняват кожата

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари