IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алое вера – как да намалите бръчките с него?

11 юли 2022 08 30

Предлагаме ви 5 различни маски

IStockphoto

IStockphoto

Алое вера е растение, което има множество ползи за кожата. Неслучайно от години е широко употребявано като съставка в козметичната индустрия. Освен това, гелът от него става и за подобряване състоянието на косата.

Смята се, че още древногръцките лекари са разрязвали месестите листа на алое вера, за да може със съдържанието в тях да намажат рани и да лекуват своите клиенти. Освен това Клеопатра и нефертити са го включвали в своя ежедневен режим за красота.

И до днес много от нас се доверяват на ценния състав на растението алое вера. Това лято, освен при слънчеви изгаряния, може да го ползвате при суха кожа и за намаляване на бръчките. Именно последната тема ще разгледаме по-подробно и ще ви дадем съвети за домашни маски, които да изпробвате.

Алое вера – основни ползи за кожата

Консумацията или локалното нанасяне на гел от алое върху кожата помага за стимулиране на производството на колаген. Той е жизненоважен протеин, отговарящ за поддържането на младостта и еластичността. Бори се с процеса на стареене. А така тялото произвежда повече колаген, което е още едно предимство, особено щом става дума за досадните бръчки.

В алое вера има много ценни хранителни вещества. Това са например витамините C, B1, B3 и B6, както и близо 15 вида аминокиселини. Всички те са изключително ефикасни в борбата със свободните радикали, съсипващи кожата.

алое вера

Pixabay

Предлагаме ви 5 рецепти със зеленото растение, които да изпробвате при бръчки:

1. Ексфолираща маска с алое вера

Ексфолирането е много важно, тъй като помага за отпушване на порите и елиминиране на замърсяванията по кожата. Но въпросната маска с гел от алое помага много повече от това. Зехтинът в нея овлажнява и прави кожата по-гладка, докато захарта помага за намаляване на някои бръчки.

Необходими съставки:

- 1 супена лъжица гел от алое вера;
- 1 супена лъжица екстра върджин зехтин;
- 1/4 чаша (50 г) кафява захар.

В малка купа смесете всички съставки. След като маската е готова, нанесете я върху лицето си с кръгови движения, като масажирате лицето си в продължение на 5 минути. После измийте и подсушете лицето си с потупване.

Въпросната ексфолираща маска ще помогне за подобряване на кръвообращението на кожата на лицето. Прилагайте я до два пъти седмично, ако бръчките ви не са много големи.

2. Почистваща и намаляваща бръчките маска с алое вера

алое вера,

IStock

Ежедневният почистващ ритуал е най-добрият начин да се предпазите от акнето и някои замърсявания през лято 2022. Почистващата маска, която ви предлагаме, съдържа мед. Натуралното средство поддържа кожата мека и без петна. Също така съдържа куркума и розова вода, които съответно намаляват възпалението и успокояват кожата на лицето.

Необходими съставки:

- 15 г гел от алое вера;
- щипка куркума на прах;
- една супена лъжица мед;
- една супена лъжица мляко;
- една чаена лъжичка розова вода.

Смесете всички съставки в подходящ съд. Трябва да получите гладка паста. Нанесете го върху прясно измито лице и шия, като ги масажирате с малки кръгови движения. След около 15 минути изплакнете с вода.

3. Тоник с алое против бръчки

алое вера,

Ако имате чувствителна кожа, то този тоник е точно за вас. Всички съставки в него са неутрални, което ги прави идеални при раздразнения от други химии. Освен за намаляване на бръчки, може да ползвате продукта за почистване и освежаване на лицето ежедневно.

Необходими съставки:

- 100 г гел от алое вера;
- 125 мл розова вода;
- витамин Е на капсула.

Намерете бутилка със спрей дозатор и изсипете в нея розовата вода, после гела от алое вера и хубаво разтръскайте. След това счупете капсулата витамин Е и добавете към останалото съдържание. Разклатете допълнително, за да смесите всичко.

Пръскайте лицето си с тоника срещу бръчки, когато пожелаете.

4. Ботокс маска с алое вера

маска за

IStock

Инжектирането на ботокс е един от най-големите врагове на бръчките. Но защо да го правите, когато може да изпробвате и някоя алтернатива? Например въпросната маска, която се прави лесно в домашни условия.

Необходими съставки:

- 3-4 лъжички гел от растението;
- един яйчен жълтък;
- супена лъжица екстра върджин зехтин.

Добавете всички съставки в подходяща купа и ги разбийте хубаво с вилица или миксер. Масажирайте пастата върху прясно измитото си лице и я оставете да престои 20 минути. След това отмийте и подсушете с мека памучна кърпа. Правете си маската 1-2 пъти седмично за максимален ефект.

5. Маска с алое против бръчки и акне

алое вера,

IStock

Ако страдате от ранни признаци на стареене и акне, можете да изпробвате тази маска. С нея ще имате и по-гладка и хубава кожа.

Необходими съставки:

- 3 супени лъжици сода за хляб;
- 3 супени лъжици гел от алое.

Направете гъста паста, като смесите двете съставки. Нанесете пастата върху лицето си, като я оставите да действа поне 20 минути. След това изплакнете и подсушете с мека кърпа.

Може да си правите въпросната маска с алое вера веднъж седмично.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари