IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ботокс за коса или терапия с кератин – кое е за предпочитане?

26 април 2021 10 30

Зависи какъв проблем имате

IStockphoto

Ботоксът е един сравнително нов продукт, който се използва за лечение при увредена коса. Както вече ви разказахме, той се различава значително от този, който някои жени си поставят в кожата, за да изглеждат по-млади. Но подобно на него, той се бори с първите признаци на стареене, които в един момент са видими и в прическата ни.

Козметиката с ботокс подхранва, възстановява и предотвратява увреждане на косата, което се дължи на това, че след използването ѝ структурата на косъма е друга.

Много фризьори препоръчват ботокса пред кератиновата терапия за коса. Но има един важен момент – той може да не действа толкова добре при боядисана коса, защото има способността да променя цвета.

Ботокс за коса или терапия с кератин?

изправяне на

IStock

И двете обещават един резултат – по-здрава, хубава и гладка коса, но има съществена разлика между тях. Ето кои са те:

Продуктите за коса с ботокс не съдържат никакви химикали или токсини. В тях има най-вече естествени масла, витамини и аминокиселини, които подхранват и не дразнят скалпа. А що се отнася до кератиновите продукти, които се използват най-често, те включват обработка на косата с химия, в която понякога има формалдехид.

Ботоксът за коса не съдържа токсични съставки, поради което е по-малко вероятно да получите алергия след използването му, според информация на Stylecraze. Същото не може да кажем за кератиновата терапия, която не е съвсем безобидна. Попаднал върху косата или кожата на главата, формалдехидът може да ги увреди. Ето защо специалистите твърдят, че до нея трябва да се прибегне в краен случай, ако няма с какво друго да заздравите и подхраните косъма.

Ако сравните цените на двете, също има разлика. Зависи какъв точно продукт с ботокс ще използвате и към каква терапия с кератин ще се насочите. Последната се изпълнява в множество салони, което вдига цената.

жена, дълга

IStock

Що се отнася до това за кои типове коса са пригодени, може да се каже, че ботоксът става за всички, но е най-ефективен при суха, изтъняла и силно изтощена. А лечението с кератин се прилага по-скоро при хора с по-гъста, чуплива, къдрава и непокорна коса, за да бъде тя по-гладка и хубава на външен вид.

И двете имат странични ефекти

Ако се използва от кърмачки, ботоксът за коса може да доведе до свръхпроизводство на себум в скалпа, което е рисков фактор за някои алергични реакции.

Кератиновата терапия също така не е подходяща за жени, които кърмят или са бременни. Основното е, че може да причини дразнене на кожата.

Колко трае ефектът от ботокса и кератиновата терапия за коса?

дълга коса,

IStock

В зависимост от това как включите ботокса във вашата рутинна грижа за косата, той може да действа между 2 и 4 месеца. Ако нямате опит с такива продукти, консултирайте се с вашия фризьор, който ще ви даде точни указания какво да купите и колко често да го ползвате.

Иначе кератиновата терапия предлага така нареченото тройно изправяне на косата. Чрез нея се постига съвършена гладкост на гривата. Ето защо много хора с чуплив или къдрав косъм прибягват до нея или продукти с кератин в състава им. Тук значение има и типът коса, защото все пак се ползва преса.

Кератинът попълва увредените части на косъма, заздравява го и намалява накъсването и триенето. След поставянето му с уреда не бива да се взима душ поне 72 часа, като шампоаните не трябва да са с натриев хлорид. А колко дълго косата ще остане гладка, зависи от много фактори като типа ѝ, колко често се мие, как се стилизира и други.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари