IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според типа коса – четка или гребен да изберете?

17 март 2021 08 30

Фризьор дава съвети за най-подходящите

IStockphoto

Независимо дали имате тънка или пък буйна и гъста коса, тя се нуждае от ежедневно разресване, за да бъде здрава и гладка. Чрез гребен или четка вие разнасяте естествените масла по скалпа и така предотвратявате неговото изсушаване. Също така насърчавате кръвообращението в кожата на главата. Макар и да забравихме за прическите по време на пандемия, хубаво е да разчитаме на поне едно такова пособие, с което да оформяме кичурите си след сушене. А при избора му не бива да гледаме само качеството, а и типа коса, който имаме.

Днес много реклами по списания и телевизията ни предлагат най-различни мултифункционални уреди и четки за коса, които може да изпробваме. Дори в магазина със стоки от типа „За 1 лев“ има най-обикновени пластмасови гребени или кръгли четки, които са изключително удобни и може да се носят дори в дамската чанта. Въпросът е дали материалът, от който са направени, е най-подходящият за скалпа и техните бодлички/зъбци, няма да дразнят нежната кожа на главата.

Хубаво е да откриете гребен или четка, които да разпределят маслата по цялата дължина на косата, без да я заплитат и накъсват допълнително, обяснява пред Wellandgood Трейси Кънингам. Тя дава съвети за това как да изберете най-подходящата според вашия тип:

Гребен с по-дебели зъбци и по-голямо разстояние – за коси с по-къдрава текстура

гребен, сешоар,

По-широките зъбци (под формата на триъгълници) и по-голямото разстояние между тях, не позволяват заплитане на къдриците и най-вече на краищата на косата. Тя се разресва по-лесно, защото кичурите „не засядат“ между „пръчките“.

Пластмасов, гребенът може да се ползва и за нанасяне на масло, например кокосово или от авокадо, с което разресването става още по-лесно. Те съдържат и съставки, които чрез пособието достигат до всички части на косъма и го подхранват.

Кръгла четка с метални бодлички – за по-прави коси

кръгла четка

Ако косата ви е с по-тънка текстура и почти права след сушене, се нуждаете от допълнителен обем. А той не може да бъде придаден с обикновен гребен. Затова си купете кръгла четка със среден размер, която е с тънки бодлички. Нея ползвайте за издухване със сешоара, след като косата е суха на 90% и ѝ трябва само леко оформяне.

Може и да се ориентирате към четка с по-дебели връхчета. Важно е те да са нежни към тънката ви коса и да не я заплитат.

Четка с естествен косъм и допълнителни бодли (с по-овална форма) – за гъста и склонна към омазняване коса

четка за

Всяка жена се впечатлява от по-широките четки за коса, такива каквито сме виждали на тоалетките на графините по филмите или в някой специализиран магазин. По-качествените са направени от естествен косъм, а в последно време към него има и допълнителни бодлички. Тези са за по-гъсти коси и склонни към омазняване.

Според Кънингам, чрез този вид четка е по-лесно да разпределите излишното масло в скалпа към краищата на косата, които са по-сухи. Естественият косъм не дразни кожата на скалпа с допира си, а другите бодлички го масажират внимателно.

Широка (правоъгълна четка) от бамбук – за суха или силно увредена коса

широка четка

Снимки: IStock

Когато косата е суха, тя се заплита и начупва по-лесно. А това е и ясен знак, че скалпът се нуждае от овлажняване. Именно бамбуковата четка може да помогне за ексфолирането на мъртвата кожа и подобряване на притока на кръв, което укрепва космените фоликули.

Не се притеснявайте, ако искате да разрешете мократа си коса. Бамбуковата четка става не само за суха. Благодарение на правоъгълната ѝ форма, тя може да намали леко обема на гъстата ви коса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари