IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боядисване на косата – трябва ли да я миете преди това?

6 март 2021 10 30

Експерти дават ценни съвети

IStockphoto

Боядисването на косата е промяна, която много жени избират през пролетта. Със свалянето на по-дебелите дрехи и най-вече шапките, прическата е основен акцент от цялостната визия. И затова трябва да се погрижим за нейното освежаване.

Освен марката и цвета на боята, предварителната подготовка е много важна за крайния резултат. След подстригването тя трябва да се измие, но кога е най-подходящото време за това? Някои предпочитат точно преди процедурата, докато други държат да го направят поне 1-2 дни предварително.

Трябва ли да си миете косата, непосредствено преди да я боядисате?

В днешно време има най-различни бои, като повечето пигменти не се влияят от това дали косата е мръсна или чиста, но според някои колористи, качественото оцветяване се получава на коса, която е измита по-рано, а не точно преди боядисването.

халат, мокра

Pixabay

Според информация на Stylecraze, шампоанът непосредствено преди ходенето на фризьор, премахва естествените масла и може допълнително да изсуши косата, като доведе до нейното накъсване. Но все пак това не означава, че трябва да отидете с мазна коса на боядисване!

Кога точно да измиете косата, ако ви предстои боядисване?

В идеалния случай, трябва да са минали 12-24 часа, преди да ви нанесат боята върху косата. В този период от време скалпът ще произведе известно количество естествени масла и себум, които образуват тънък защитен слой върху всеки косъм. Това предотвратява излишното увреждане и дразнене на косата и скалпа. Освен защитната бариера, косата ви ще се трие по-добре, което ще спомогне на колориста да я раздели и намаже с боята по-лесно, без да я заплете или увреди с четката или гребена.

Преди оцветяването – как да измиете косата по правилния начин?

- Използвайте шампоан според вашия тип коса, който да не дразни скалпа и с който да премахнете натрупаните замърсявания от него;

- После нанесете хидратиращ балсам;

- Измийте старателно от корените към краищата, като ползвате нито много студена, нито твърде гореща вода.

миене на

IStock

Кои продукти да ползвате преди оцветяването на косата?

Подхранваща козметика

Няколко седмици преди оцветяването, използвайте дълбоко хидратиращи балсами и подхранващи маски за коса (ако още не сте третирали косата с такива до момента и особено, ако е прекалено суха и остра). С тях ще подготвите косата си за първото боядисване, което все пак може да я изтощи, но в много по-малка степен, ако направите въпросните стъпки.

Избистрящ шампоан

Този продукт често се използва преди боядисване или различни терапии за коса, например кератинова. Може да измиете косата си с него 12-24 часа преди да я оцветите. Той съдържа съставки премахващи мръсотията и прекомерната мазнина по скалпа. в комбинацията с балсам, подготвя косъма, за да може пигментът да навлезе по-лесно в него.

Продукти за коса без мазнини

Използвайте серуми и спрейове за коса няколко дни преди да смените цвета на косата, а не непосредствено преди процедурата. Така ще избегнете допълнителното омазняване, което може да попречи на ефикасното боядисване.

Препарати за премахване на багрила

Те не са задължителни. А ако трябва да бъде третирана косата с тях, най-често колористите ги ползват, като си знаят работата. Все пак, ако трябва да заличите следите от предишния цвят, никога не пробвайте сами у дома, а се консултирайте със специалист.

Кои продукти да избягвате преди боядисване?

жена, дълга

IStock

Масла

Няколко седмици преди боядисване може да подхраните косата си с естествени масла. Например да си направите маска с кокосово или арганово, но поне 3-4 дни преди процедурата ги избягвайте, защото те ще попречат на навлизането на пигмента в косъма.

Тежки стилизиращи продукти

Стойте далеч от продукти като гелове, лакове за коса и серуми, които могат да направят косата ви по-хубава и задържат къдрици или непокорни косъмчета, но биха саботирали качественото оцветяване.

Сух шампоан

Той е приятел номер едно на заетите жени и може да ги спаси в много екстремни ситуации, но преди боядисване е по-добре да забравите за него. Тогава косата трябва да е чиста, измита поне 12-24 часа преди посещението при колориста.

боядисване, къдрава

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари